Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
15-06-2007

БЕРЛИН ИЗБЯГВА СИСТЕМАТА ЗА ГЛАСУВАНЕ В ПРЕГЛЕДА НА ПРОГРАМАТА ЗА НОВ ДОГОВОР НА ЕС

Берлин е идентифицирал седем главни проблема, които да бъдат обсъждани на срещата на върха на ЕС през следващата седмица, която трябва да реши бъдещето на новия договор на съюза, съобщава EUobserver.

В документ от шест страници, изпратен на страните-членки в четвъртък, германското председателство на ЕС посочва, че консултациите през последните месеци го карат да заключи, че „има общо желание за разрешаване на въпроса и продължаване напред".

"Всички страни-членки признават, че продължаващата несигурност за процеса на реформи на договора би застрашила възможностите на Съюза да изпълнява задачите си", се казва в документа, цитиран от EUobserver.

Няколко въпроса обаче остават отворени преди предстоящата среща. Това са: символите като флаг, химн и герб на ЕС и дали трябва да бъдат включени в договора. Трябва ли изрично да се посочи върховенството на европейското над националното законодателство, възможни „промени в терминологията, Хартата за основните права, „спецификата" на общата външна и отбранителна политика, „разграничаването на компетенциите" между ЕС, страните членки и националните парламенти.

Въпреки многобройните настоявания на Полша, системата за гласуване остава сред въпросите, изискващи „допълнително обсъждане".

Документът очертава детайлно три области - структурата на бъдещия договор, баланса на силите между Брюксел и страните-членки, както и допълнителни елементи, които могат да бъдат добавени в новия договор.

Отбелязва се, че 18-те страни, подписали конституцията, са готови да приемат факта, че новия договор няма да се казва „конституция", и че елементите му са поправени спрямо съществуващите договори - това обаче според тях е „значителна отстъпка".

Документът посочва също така, че има „притеснения за подчертаването на идентичността на държавите-членки" и за по-ясно разграничаване на разделението на властта между ЕС и правителствата.

Посочвайки, че все още има спор относно правния статут на Хартата за основните права - очертаваща гражданските, политическите и социалните права - германският документ посочва, че „повечето" страни могат да приемат изваждането й от договора, но настояват тя да остане задължителен документ.

Според Берлин повечето делегации са готови и за включването в договора на клаузи за промените в климата и енергетиката, стига това да не означава увеличаване на властта на ЕС.

Отбелязва се и предложението критериите за разширяване да получат по-важно място в новия текст.

Гледайки към предстоящата среща, в документа се посочва, че лидерите на ЕС трябва да се споразумеят за „бързото свикване" на междуправителствени преговори, които да следват „прецизен и всеобхватен мандат".

Накрая председателството предлага „връщане към класическия метод за промяна на договорите".

Това би означавало, че от страните-членки ще бъде поискано да приемат „Договор за реформи", допълващ и поправящ договорите от Маастирхт и Ница, а не емоционално натоварения конституционен договор на ЕС.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia