Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
18-07-2007

ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ ЗА МЕДИЦИТЕ

Доживотни присъди замениха смъртните наказания за петте български медицински сестри и палестинския лекар. Това реши снощи Висшият съдебен съвет (ВСС) на Либия, след като разгледа молбата за помилване на шестимата медици, които се отказаха от всякакви претенции към Джамахирията заради свободата си, предадоха световните агенции.

Решението дойде, след като през деня семействата на заразените със СПИН либийски деца си осребриха чековете с компенсации от по 1 милион долара и във вторник обявиха официално, че се отказват от смъртната присъда, произнесена от Върховния съд на Джамахирията срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар.

Сега фактически Джамахирията си остави нови листове за натиск над София, след като ВСС постанови доживотни присъди, коментира МЕДИАПУЛ.

Ходовете от тук нататък са българската прокуратура да поиска прехвърлянето на сестрите и лекарят, който отскоро е български гражданин, в България, където да си излежат присъдите. Процедурата може да се задейства по силата на спогодба, подписана от двете страни в средата на 1980-те години. В нея обаче не е изрично посочено, че трябва да се уважи искането на съответната страна, както и липсват срокове за удовлетворяването му.

Друга пречка пред трансфера на сестрите и лекаря е текст в спогодбата, според който получилите присъди чужденци могат да се завърнат, в случай, че срещу тях в приемащата страна няма в ход съдебни производства. А такова е насрочено за днес, то е за клевета и е по жалба на един от водилите следствието за епидемията от СПИН в Бенгази офицери. През септември и октомври срещу българите са насрочени и две други граждански дела.

"Имаме готовност веднага да започнем да работим за трансфера на нашите медицински сестри. Поддържаме контакти с еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и нашите европейски партньори и се надяваме всички институции - и български, и либийски да задействат процедурите", посочи Калфин. Той заяви, че замяната на присъдите е една голяма крачка в положителна посока. "За нас случаят ще приключи, когато българките се завърнат", категоричен бе министър Калфин. Завеждащият отдел "Международно правно сътрудничество" към Върховна касационна прокуратура Камен Михов заяви, че още днес започва подготовката на предложението до Либия за трансфер на нашите медицински сестри. Той посочи, че прокуратурата е напълно мобилизирана да предприеме всички необходими стъпки в най-кратък срок.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia