Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
17-08-2007

ЕК ПЛАЩА НА ГРУПИ ДА Я ЛОБИРАТ

Европейската комисия бе обвинена вчера в "гротескно" пилеене на парите на данъкоплатците, след като е предоставила средства на организация, която съществува за да лобира в Брюксел, съобщава британския вестник "Телеграф".

Лобистката група "Приятели на Земята Европа", е получила 562 хиляди британски лири от Европейската комисия през миналата година.

През тази година финансирането от ЕК се е увеличило с 200 хиляди за да посрещне "увеличаващите се разходи за поддръжка", които има екипа от 25 души в Брюксел. Организацията е най-влиятелната в лобирането в Брюксел за по-строг контрол в борбата с глобалното затопляне.

Според комисията факта, че тя дава почти половината годишен бюджет на организацията, не пречи на "Приятели на Земята Европа" да критикува действията на институцията.

Британският консервативен евродепутат Роджър Хелмър заяви, че подобно финансиране е "анти-демократично".

"Като финансира подобни неправителствени организации, комисията изглежда все едно отговаря на независими, доброволни групи, като в същост тя плаща за да я лобират да предприеме действия, които така или иначе би желала да предприеме.

Има нещо гротескно в харченето ежегодно на милиони лири от комисията за да финансира групи, които я лобират", заяви Хелмър като добави: "Това не е единичен случай. Комисията покани множество про-ЕС лобистки групи и неправителствени организации за да обсъждат европейската конституция през октомври".

Аня Леец, ръководител на набирането на средства за "Приятели на Земята Европа", отхвърли критиките: "Трябва да има някакво финансиране от ЕС за групи като нашата иначе индустрията и големия бизнес ще прокарват техните искания необезпокоявано".

"Частичното финансиране от комисията не ни спира да сме критични, ако сме несъгласни със законите й", добави тя. Говорител на комисията заяви, че подобно финансиране помага за "улесняването на пълните и открити дебати".



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia