Europe.bg
  Page d’accueil - Evénements à venir
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Evénements à venir

  • A+
  • A-
23-05-2007

ДЕСНИТЕ В ЕП ПРЕДСТАВЯТ ДНЕС ПРЕДЛОЖЕНИЕТО СИ ЗА АКЦИЗИТЕ ВЪРХУ АЛКОХОЛА

Днес евродепутатът Астрид Люлинг от групата на ЕНП-ЕД ще представи доклада за акцизите върху алкохола и алкохолните напитки. Това се казва в прессъобщение на евродесните.

Същевременно тази сутрин кореспондент на БНР съобщи, че социалистите няма да подкрепят идеята на ЕНП за отпадането на акцизите върху алкохола.

На 9 май стана ясно, че социалистите в ЕП приветстват отлагането на гласуването по доклада на Астрид Люлинг за сближаването на акцизните ставки за алкохолни напитки. "Това ще даде възможност да се намери едно по-добро решение на въпроса за България", писаха тогава социалистите. Те допълват: "След изборите всички български представители, които в момента са в България, ще могат да участват в това гласуване, което е толкова важно за много от българските граждани. Необходимо е повече време, за да се постигне една спокойна среда, в която има шанс да бъде подкрепено предложението на социалистите, което е в полза на България в дългосрочен план."

От ЕНП-ЕД припомнят, че Европейската комисия и еврокомисарят (социалист) Ласло Ковач предложиха увеличаване на акцизите върху алкохолните напитки с 31 % с аргумента, че по този начин се компенсира нарастването на инфлацията от 1992 г. насам. Докладчик от страна на Европейския парламент по тази тема е г-жа Астрид Люлинг от ЕНП-ЕД. В своя доклад тя предлага не само да не се увеличават минималните акцизи върху алкохолните напитки, но и въобще да отпаднат, което би позволило на отделните страни сами да определят данъчната си политика в тази област. Имахме няколко срещи с г-жа Люлинг, за да обсъдим ситуацията и нашите виждания. Предложихме поправка в нейния доклад, която г-жа Люлинг безрезервно подкрепи. Тя гласи, че сегашните минимални нива на алкохолните продукти са сериозен стимул за сива икономика (неплащане на данъци), тъй като в много случаи представляват над 40 % от крайната продажна цена на алкохолните напитки в страни, като България и Румъния. В същото време групата на Европейските социалисти в Европарламента подкрепи увеличаването на минималните нива на акцизите с 31 %. Ако това се случи, домашното производство ще бъде облагано не с 2.20 лв. за литър твърд алкохол, а с около 3 лв. Приемането на подобно решение би засилило съществуващото в момента в България обществено недоволство.



 
Заедно
Actualités
 
 
 
    Encore 
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia