Europe.bg
  Page d’accueil - Thème du mois
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Thème du mois

  • A+
  • A-
30-06-2006

“ЖОРО ПЪРВАНОВ ЗНАЕШЕ КЪДЕ РАБОТЯ!” ПРОГОВОРИ ОПЕРАТИВНИЯТ МУ РАБОТНИК ОТ ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ

"Нямаме информация." Така отговори г-н Д. Янков от Прес-секретариата на държавния глава на въпрос на Портал ЕВРОПА, дали президентът Първанов е провел среща на 29 юни в 10 часа с Цвятко Цветков и дали такава среща е била включена в програмата му за деня. (Бел. ред. - 30 юни, 12.50 ч.)

“ГОЦЕ БЕШЕ СЕКРЕТЕН СЪТРУДНИК”, ЗАЯВИ ЦВЯТКО ЦВЕТКОВ ОТ ТОГАВАШНОТО ПЪРВО ГЛАВНО НА ДС ПРЕД СЕДМИЧНИКА “ПОЛИТИКА”.

Журналистката Зоя Димитрова от седмичника “Политика” разкрива, че сегашният президент е знаел още навремето, че работи за Държавна сигурност.

“Гоце” беше секретен сътрудник, е уводното заглавие на новия брой на седмичника “Политика”. Изданието помества обширно интервю с Цвятко Цветков, водещия офицер на Георги Първанов.

“Жоро Първанов загуби интерес към работата с нас, след като влезе в групата на Александър Лилов в ЦК на БКП”, казва бившият разузнавач от Държавна сигурност. Той (Цветков – бел.ред.) познава лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и твърди, че службите са имали идея да изградят подобна организация, но тя възникнала без тяхно съдействие. Това “Политика” извежда в подзаглавие към водещия си материал.

Цветков разкрива, че през 1997 г. се е срещнал с Първанов “по негова молба – (на Първанов, бел.ред.)” и заедно са решили “нищо да не правим” по отношение на досието на сегашния президент, “и ако излезе нещо на бял свят, знаем какво да кажем, защото едва ли има какво да крием”. Цветков казал на тогавашния председател на БСП Първанов: “Ти няма от какво да се притесняваш”. А Първанов отговорил: “Да, аз съм си чел досието. Всичко, което е написано там, е така, както е било.”

През 2001 г. Цветков си подал документите за работа в президентството, след като Георги Първанов станал държавен глава. Не го назначили, но Цветков казва, “И ако отначало имах някаква горчива утайка, като размислих, стигнах до извода, че много правилно е постъпил... Един президент не би трябвало да работи с оперативния работник, който го е водил навремето; и второ, като гръмна този скандал, ако съм под крилото на президентството, работата ще излезе малко по-сериозна и нагласена.”

Портал ЕВРОПА преразказва по-важните моменти от материала в “Политика”:

Преди всичко Цветков уточнява, че във външнополитическото разузнаване няма категория “агент” за български граждани”. Има категория “секретен сътрудник” или “СС Гоце”.

Цветков се е срещнал за първи път с Първанов преди 20 години, работили заедно по биографичната книга “Габеро”, свързана с българите в Пиринска Македония, написана от Методи Димов – “сляп човек”, а задачата на Георги Първанов била да редактира страниците, дешифрирани от устните спомени на Димов.

“С Жоро Първанов се срещахме периодично”, споделя водещият му офицер, и го окачествява като “свестен младеж”.

“Оперативният работник дава псевдонима. Аз съм му бил тогава оперативният работник. Той си приличаше на войвода, беше по-слабичък”, казва Цвятко Цветков и обяснява, че решил да го оприличи на героя Гоце Делчев заради каузата, която защитавали в общата си кауза.

Когато подхождаме към хора, които ни интересуват, обикновено се представяме за служители на Външното министерство, разказва водещият офицер на Първанов. Но рано или късно в тези периодични срещи се е стигнало до момента, в който Цветков е уведомил Гоце/Първанов, че е от Държавна сигурност. Когато привличаме сътрудници, “с оглед на тяхната сигурност, трябва да обявим, че работим и в разузнаването”, пояснява Цветков пред “Политика”.

“Към края той (Жоро, бел.ред., през есента на 1989 г.) беше привлечен в една група, ръководена от Александър Лилов, и вече с нежелание се срещаше с мен, може би е знаел перспективата пред себе си” – разсъждава оперативният работник на Първанов. В края на интервюто той допълва: “Може би, когато започна работа при Александър Лилов, той е знаел какво ще се случи.”

Зоя Димитрова посочва, че интервюто с Цвятко Цветков се провежда точно на рождения ден на държавния глава, който споделя, че преди да се срещне с журналистката, “е минал през президентството, за да ги уведоми за решението си да се срещне с журналист”. В този момент му звъни секретарката на държавния глава и го кани на среща в 10 часа на другия ден – четвъртък, 29 юни. Цветков обяснява, че на 28 юни се е срещнал с юристите в президентството и им е предложил “папката Гоце” в цялото си съдържание да излезе във вестниците, “не виждам нищо притеснително”, обяснява той и казва, че ще се види примерно, че сегашният президент не е говорил срещу колегите си, “Въпреки че съм убеден, че сме говорили за неговите колеги историци – кой в каква област работи.

Да кажем имало е идея да се изгради ВМРО, което впоследствие само се изгради без съдействието на службите, и то много бързо.”

Цвятко Цветков, на 51 г., е работил в отделите за културно-историческо разузнаване и за т.нар. “Активни мероприятия” на външнополитическото разузнаване, пояснява вестник “Политика”. След 1989 г., Цветков работи в Международна ортодоксална банка – МОБ “Свети Никола”.

“Аз се занимавах с “македонския въпрос” и привличах такъв контингент от сътрудници, които бих могъл да ползвам” – пояснява още в началото на интервюто си за “Политика” Цветков.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia