Europe.bg
  Page d’accueil - Le Parlement europeen - 2009: Elections
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

  • A+
  • A-
16-04-2008

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗЕЛЕНИ СЕ ГОТВЯТ ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПАРЛАМЕНТ ПРЕЗ 2009

Съветът на Европейската зелена партия взе важни решения във връзка с подготовката на общата кампания  за Евроизбори – 2009 г.

От 11 до 13 април 2008 г. се проведе заседание на Европейската зелена партия/ЕЗП/. На срещата от Зелена партия, единствената партия – член на ЕЗП от България, присъстваха: Александър Каракачанов – председател на партията и Огнян Ковачев – член на ИС на Европейските млади зелени и на Глобалните млади зелени.

Осмото заседание на Съвета на ЕЗП приключи в Любляна след тридневни дебати и дискусии  на  делегатите на зелените партии от 35 страни. Основната тема, по която работиха делегатите, беше подготовката на общите избори за евродепутати през 2009 г., като приоритет на всички партии ще бъде избирането на депутати от ново присъединилите се страни в ЕС.

Филип Ламбертс, съговорител на ЕЗП, изказа мнение, че заседанието е преминало много добре и  благодари на партията - домакин на мероприятието – словенската  зелена партия, за сърдечното посрещане   и за цялата работа по организацията на това събитие. Може би най-важното постижение на този съвет беше приемането на 3 стратегически документа  за климатичните промени, развитието на икономиката и миграцията, които ще формират основата на общата платформа на европейските зелени партии за кампанията за евроизборите през 2009 г. Отчетен беше приносът на всички партии за изработването на този документ, който ще предостави предложения за политики и креативни решения за проблемите, които европейските гласоподаватели смятат за особено важни.

Според Улрике Луначек, съговорител на ЕЗП,  за европейските зелени участието в Европейския парламент е особено важно, защото дава възможност на партиите да вземат участие в решаването на такива глобални проблеми, като борбата с промените в климата и социалното равноправие. Като гаранция за успеха на европейските зелени партии ще бъде общата им работа, която да убеди възможно най-голям брой граждани на ЕС, с което ще бъде значително увеличен броят на зелените евродепутати в ЕП. Участието на европейските зелени партии в Европейския парламент им дава възможност да вземат участие и в решаване на световни проблеми, като защитата на човешките права. В специална резолюция, ЕЗП призовава да бъде освободена Ингрид Бетанкур – лидер и кандидат за президент от Колумбийската зелена партия, която е пленник на бунтовническата организация - Въоръжени революционни сили на Колумбия (ФАРК), повече от 6 години. Също така, е приета резолюция за Тибет, с която ЕЗП иска бойкотиране на откриването на Олимпийските игри в Китай от правителствата на страните - членки на ЕС, ако няма развитие по тибетския въпрос и защита правата на човека в Китай, като цяло. От МОК, европейските зелени искат да бъде осигурена свобода на словото за участниците в тази олимпиада, които да могат свободно да изразят своето мнение по спазването на човешките права в Китай и Тибет.

Основна цел на участниците в тази дискусия е увеличаване политическата роля на Зелените в Европа, чрез участието им в предстоящите избори за Европейски парламент през 2009 г., с което ще бъде гарантирана на европейските избиратели истинска демокрация.


 
Заедно
Actualités
 
 
 
    Encore 
Actualités
 
 
 
    Encore 
Le Parlement europeen
 
 
 
    Encore 
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia