Europe.bg
  Page d’accueil - Le Portail EUROPE présente
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Le Portail EUROPE présente

  • A+
  • A-

РЪКОВОДСТВО ЗА УЧАСТИЕ В РАБОТАТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

В рамките на "Говори с Европа" ви представяме новоизлязлото второ издание на Ръководството за участие в работата на институциите на Европейския съюз. Негови автори са Калин Томов, Кръстьо Преславски, Калоян Симеонов, Живка Станева, Занаида Велева. Издава го Институтът по публична администрация и европейска интеграция.

Ръководството за участие в работата на институциите на Европейския съюз, издадено от ИПАЕИ, бе завършено през декември 2007 г. и отразява не само участието на България като пълноправен член в работата на институциите на ЕС, но и предвижданите изменения, които ще бъдат въведени при евентуално влизане в сила на Договора от Лисабон. Това е второ издание на Ръководството, като негова основна цел е да представи детайлна и практическа информация за механизма на функциониране на ЕС, за правната система на ЕС и за начина, по който българските представители участват в процеса на вземане на решения в ЕС и защитават българските интереси.

Ръководството е предназначено не само за експертите и специалистите, които пряко участват в процеса на вземане на решения в ЕС, но и за по-широк кръг читатели. Информацията е представена на разбираем и достъпен език, като може да послужи също така и за всички, които изучават или се интересуват от европейската проблематика и участието на България като член на обединена Европа.

Преди да се присъедини към ЕС България приемаше политиките на ЕС и се стремеше максимално бързо и точно да се приобщи и да започне да ги прилага. От 1 януари 2007 г. обаче, статутът на страната се промени и тя стана пълноправен член на ЕС. По този начин тя започна пряко, заедно с останалите държави-членки на ЕС, да участва в правенето на нови или изменението на настоящите политики на ЕС. Всичко това изисква не само доброто познаване на механизма на вземане на решения в ЕС, но и изграждане на капацитет за водене на преговори и отстояване на националните интереси в дух на консенсус с останалите европейски партньори.

Ръководството представя първоначално обща информация за институционалната система на ЕС, като разглежда по-подробно състава и функциите на Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на ЕС, Европейския съвет и Съда. То разглежда също така и другите органи и институции на ЕС, а така също и различните Агенции на Общността.

След това Ръководството прави кратък преглед на правната система на ЕС, като последователно представя учредителните договори, другите източници и принципите на европейското право, а така също и процеса на вземане на решения в ЕС. По-подробна информация е представена относно практическата работа в Съвета на ЕС, където най-тясно се защитават интересите на държавите-членки в рамките на процеса на вземане на решения. Направено е описание на различните формати на Съвета на ЕС, на ролята на Председателството на Съвета, на Генералния секретариат и на някои от служби към него. Представени са също така реда за провеждането на заседанията на Съвета на ЕС, ролята и начина на функциониране на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР), на други Комитети и на работните групи към Съвета на ЕС.

След представянето на институционалния механизъм и правната система на ЕС, Ръководството се спира по-подробно на участието на България в работата на ЕС. Специално внимание е обърнато на координационния механизъм по европейските въпроси в България. Описани са също така и документите, които се приемат в рамките на координационния механизъм в страната, в т.ч. рамкови позиции и указания за заседанията на работните групи и КОРЕПЕР и позиции за заседанията на Съвета на ЕС. Направено е също така кратко представяне и на основните моменти при изпълнението на задълженията, произтичащи от пълноправното членство в ЕС.

В Ръководството са предоставени също така практически съвети за участието на българските представители в работните групи към Съвета на ЕС и към Европейската комисия. Накрая е направен преглед на списъка на работните групи към Съвета по европейските въпроси, формата на рамкова позиция, модела за съдържание на предварително съобщение до София и модела на съдържание на доклад за резултат от заседание на институциите на ЕС.

Успешното участие на България в институциите и механизма на вземане на решения в ЕС е процес, който изисква добро познаване на институционалната структура и правната система на ЕС и умения за водене на преговори в мултикултурна среда. Ръководството за участие в работата на институциите на Европейския съюз предоставя от една страна информация за институционалната и правна система на ЕС и координационния механизъм в България, а от друга страна практически съвети как българските представители да участват по-успешно в работата на европейските институции.

РЪКОВОДСТВО ЗА УЧАСТИЕ В РАБОТАТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Портал ЕВРОПА припомня, че първата част на Ръководството беше според статистиката най-четеният материал, поместван при нас, за 2007 г.


Информационно-комуникационната инициатива на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики "Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.

 



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia