Europe.bg
  Page d’accueil - Le Parlement europeen - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Le Parlement europeen / Analyses

  • A+
  • A-
23-06-2008

Етиен дьо Понсен: Не ни се иска ирландският референдум да потъмни френското председателство

Френският посланик в България Етиен дьо Понсен представи приоритетите на предстоящата председателство на страната си на ЕС на публична дискусия, организирана от Европейския институт, съвместно с кабинета на Министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Традиционното събитие се осъществява в рамките на инициативата „Сега - взаимодействаме с Европейския парламент!". То бе предавано пряко по интернет на Портал Европа.

 

Министър Грънчарова участва в дискусията, заедно с посланика на Чехия у нас Мартин Клепетко, представител на Ирландското посолство, съветника по информация и комуникация в Представителството на ЕК в България Ингрид Шикова и директора на Европейския институт Юлиана Николова. Събитието уважиха заместник-министърът на държавната администрация Мария Дивизиева, заместник-министърът на културата Явор Милушув, заместник-министрите на икономиката Нина Радева, Любка Качакова - заместник-министър на околната среда и водите. Народните представители Анастасия Мозер, лидер на БЗНС-НС, Николай Камов, лидер на ПД Социалдемократи, представители на браншовите организации и НПО също бяха сред публиката на първото събитие от представянето на френското председателство у нас.

VIDEO

AUDIO 

Франция ще поеме председателството на Европейския съюз от 1 юли 2008 г., по-малко от месец след като Ирландия отхвърли Лисабонския договор. Н. Пр.посланик Етиен дьо Понсен каза, че въпреки че това е 12-то председателство на Париж на ЕС от създаването на Общността, то става все по-трудно. "Да си председател на ЕС означава да работим в служба на общия интерес и да се опитваме да допринасяме за успеха на ЕС на глобалната сцена," каза дипломантът. Той подчерта, че председателството на страната му до края на годината е "последното полезно председателство" преди края на мандата на ЕК и Европейския парламент. "Има много кризи и тежки проблем за решаване. Ситуацията се усложнява от ирландския референдум, не ни се иска той да потъмни френското председателство", обясни Понсен.

Основните приоритети на Франция начело на ЕС са енергетика и борбата с климатичните промени, общата политика на ЕС за миграцията, отбраната и развитието на новата политика за земеделието. Париж има амбициозната цел до края на годината държавите-членки да се споразумеят по четирите законопроекта за енергетиката и климата и те да бъдат приети в началото на 2009 г. Това включва квотите от вредни емисии, развитието на ядрената енергетика и ВЕИ, парниковите изпарения. Въпреки забележките на представителите на бизнеса в залата, че проектозаконите в ресора не са напълно готови и съгласувани, посланик Понсен изрази надежда да се спазят поставените от председателството срокове.

Париж се стреми и към подписването на европейски Пакт за имиграцията. Етиен дьо Понсен заяви, че вътрешният министър Миков ще посети Франция за консултации с колегите си по предложенията за общи мерки срещу незаконното пребиваване в страните-членки и за ефективно управление на законния престой на граждани от трети страни.

Дипломатът подчерта силно значението на създаването на обща европейска доктрина за отбрана. Понсен напомни, че Стратегията за отбрана и сигурност, която е актуализирана последно през 2000 г. за 15 страни-членове на ЕС, трябва да се актуализира. Париж ще работи и по отношенията ЕС-НАТО, ЕС-Русия.

Франция поставя акцент и върху развитието на политикита за селското стопанство, което се превръща в "главна грижа", заради скока на цените на храните и необходимостта от реформа на Общата селскостопанска политика.

Посланик Понсен представи и други въпроси, по които председателството ще работи - икономическия растеж, развитие на мобилността на работната сила и младежта в ЕС, Барселонския процес.


Не на последно място той коментира и предстоящия доклад на ЕК за България. Посланик Етиен дьо Понсен посочи, че основен въпрос по отношение на България при предстоящото председателство на ЕС е следващият доклад на ЕК на 23 юли. "За момента не знам нищо за доклада, не мога да говоря по същество", каза дипломатът. Той добави, че когато докладът е факт, той ще бъде дискутиран на срещата на върха на ЕС през октомври и ще бъдат предложени конкретни мерки. Понсен отказа да коментира конкретно какви мерки Франция би препоръчала, но каза, че ще работи в дух на " внимателно изслушване " на всички страни.

Френският посланик заяви, че едва ли ще има подновяване на преговорите за дейността на европейските институции, тъй като вече 15 години тече този процес и е приключил с оформянето на Лисабонския договор. Той потвърди позицията, че ирландците сами трябва да решат и да дадат свои предложения за решение на проблема.

голям размер
"Един въпрос получи 200 отговора", каза Еди Браниган, пресааташе на посолството на Ирландия у нас, на въпрос по време на дискусията. Той призова да се даде време на страната му и гражданите й да разберат смисъла на вота. "Разчитаме на европейската солидарност, надяваме се, че ще се намери решение", каза той.

Министърът на европейските въпроси Гергана Грънчарова заяви, че очаква интересно френско председателство, както и че по приоритетите, представени от Понсен, България и Франция имали редица съвпадения. Грънчарова бе категорична, че ратификацията на Лисабонския договор трябва да продължи, тъй като чрез него се дават гаранции за разширяването на ЕС. "За България е важно европейското разширяване да не загуби хоризонт", подчерта тя.

В интервю на Портал Европа чешкият посланик Мартин Клепетко коментира, че Прага няма резервен план, ако Лисабонският договор не влезе в сила. Чехия планира да върне разширянатето във фокуса на европейските приоритети. Пълният текст на интервюто може да прочетете тук.

 

 



 
Заедно
2009: Elections
 
 
 
    Encore 
Emissions radio
 
 
 
    Encore 
Analyses
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Événement
 
 
 
    Encore 
Le Parlement europeen
 
 
 
    Encore 
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia