Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
03-02-2009

За свободното придвижване на българи решават на референдум в неделя в Швейцария

Според националистически формации в Швейцария целта на референдума е да спре „неконтролираната масова имиграция” от България и Румъния.

На 8 февруари 2009 г. в Швейцария ще има референдум за разширяване на обхвата на съществуващото споразумение на страната с ЕС – което означава към него да бъдат добавени България и Румъния, присъединили се към Съюза на 1 януари 2007 г. Сега действащото споразумение включва и свободното движение на хора и референдумът се отнася до неговото действие спрямо граждани от България и Румъния.

Това става, след като през октомври 2008 г националистически групи събраха достатъчно подписи (необходими са минимум 50 000) за провеждането на такъв референдум по инициатива на младежката организация на Швейцарската народна партия (ШНП), която има най-много депутати в долната камара на парламента, крайнодясната Тичинска лига и партията Швейцарски демократи.

Младежите от ШНП твърдят, че ако швейцарците кажат "да", страната ще бъде наводнена от българи и румънци. Всички останали големи партии подкрепят продължаването на споразумението.
 
Според последните социологически проучвания от 28 януари 2009 г., гражданите в италианска Швейцария ще гласуват 56% "не" срещу 41% "да", германска Швейцария ще гласува 48% "да", а франкофонската част ще гласува 56% "да". Официална информация за референдума на френски и на немски език можете да видите ТУК.
 
През юни 2008 г. швейцарският парламент реши да разшири обхвата на споразумението и да включи в него България и Румъния. Ръководството на ШНП разкритикува това решение. От друга страна обаче партията каза, че смята за рисковано да се блокира целият пакет от спогодби между Швейцария и ЕС, след като Съюзът предупреди през 2008 г., че прекратяването на действието на споразумението за свободно придвижване автоматично ще означава анулиране и на останалите договори.

В съответствие със сключената през 1999 г. спогодба Швейцария разреши на гражданите на страните членки на ЕС да живеят и работят на нейна територия, в замяна на което швейцарците придобиха същите права в Съюза. Обхватът на действието на споразумението трябва да бъде разширен през май 2009 г.


По повод на референдума бившата българска шампионка по тенис Мануела Малеева, която има двойно българско и швейцарско гражданство, дава интервю за швейцарския вестник "24 часа", цитирана днес от Netinfo. Малеева убедително застава зад идеята обхватът на споразумението да се разшири. Тя казва, че ще гласува на референдума, защото ЕС за нея е като трета родина. България се подготвя за едно добро бъдеще и българите нямат никаква причина да имигрират масово в Швейцария, твърди тенисистката.


Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia