Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
11-02-2009

Малък напредък в България, Букурещ задържа борбата с корупцията

Публикация във в-к "Financial Times Deutschland" (FTD).

Втора година след присъединяването си към ЕС, Румъния и България все още не са овладeли корупцията и организираната престъпност.

Според докладите на Европейската комисия за двете страни, Румъния през последните шест месеца показва дори изоставане в борбата срещу престъпността и корупционни престъпления.

Това пише на уебсайта си днес вестник "Файненшъл таймс - Дойчланд". Оригиналната статия можете да видите тук.

Затова било важно „правителството да възстанови замаха си в борбата срещу корупцията и при съдебната реформа, за да навакса някои крачки назад, които направи през последните месеци", призовава Комисията в доклада за Румъния, който FTD успя да види, допълва изданието.

Докладите трябва да бъдат представени в края на тази седмица.

Изказването е шамар за правителството в Букурещ. Преди това Брюксел отново и отново порицаваше остро двете държави.

При това досега винаги България получаваше най-острия укор. ЕС прие двете страни през 2007г., въпреки че европейските стандарти в сферите на правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност не бяха достигнати. Оттогава ЕК проверява усилията на двете държави.

В тази връзка миналото лято заради липсващ напредък Брюксел замрази 486 млн. евро от европейските помощи за България.

Също и за Румъния беше спряна значима сума от аграрните средства. Общо още 391 млн. евро стоят под въпрос за Румъния, ако тя не отбележи напредък. България също е застрашена от още финансови санкции през тази година.

Конкретно Европейската комисия критикува Румъния за опити да ограничи правомощията по разследване на службите, заплахи да не бъде отново назначен главният антикорупционен следовател Даниел Морар, както и липсващи или контрапродуктивни промени в наказателното и гражданското законодателство. С това правосъдието изглежда да е станало по-политизирано вместо по-независимо, се казва от Брюксел.

Освен това парламентът се възпротивил на преследването на високопоставени заподозрени в корупция. Все пак Брюксел признава, че страната месеци наред е била парализирана от предизборната кампания.

Малък напредък в България

И в България Европейската комисия продължава да наблюдава значителни дефицити. ЕК призовава към прозрачно разпределение на задачите между вътрешното министерство и агенцията по национална сигурност. Също така и „специалните правомощия за надзор и степента на парламентарен контрол" трябвало да бъдат подобрени, се казва още.

Освен това Брюксел изисква от България „една обхватна реформа на процедурите по разследване", за да може доказателствата да сапо-лесно достъпни. Липсвали и адекватни закони за финансиране на партиите и за конфискуване на криминално имущество.

Наистина Комисията хвали в доклада напредъка, но изисква в борбата срещу организираната престъпност обвинения на лица от криминалните групи, които службите са взели „на мерник".

В Брюксел дълго цареше безпомощност как България и Румъния могат да бъдат накарани да полагат повече усилия в борбата си срещу корупцията и организираната престъпност.

Междувременно се смята за решено, че спирането на финансовите помощи е най-ефективното средство за това. Наистина финансовите санкции не са директно свързани с реформите, но е направена политическа връзка.


Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia