Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
12-03-2009

Чешки фермери протестират заради земеделските субсидии от ЕС

Повече от 4 хиляди фермери ще протестират днес в Прага срещу разликите между субсидиите за новите и старите страни-членки, съобщи БНР. Според Чешката аграрна камара новите страни получават около 60% от дотациите за 15-те в ЕС, като това ги поставя в неконкурентна позиция на пазара.

Чешките фермери ще бъдат подкрепени от колегите си в Словакия, Унгария, Полша, Литва, Германия и Австрия.

Протестите в центъра на Прага ще продължат три часа и съвпадат с посещението на еврокомисаря Мариан Фишер Боел за европейска конференция за качеството на земеделската продукция и храните. Фермерите ще предадат на еврокомисаря своите искания за изравняване на плащанията най-късно до 2013 г., надявайки се този процес реално да започне още следващата година.

Чешките фермери са изчислили, че получават между 50 и 58% от дотациите на колегите си в Австрия и Германия. Чувствително намаляват изкупните цени на млякото - около 8 крони или под 30 евроцента за литър, което покрива малко над половината от разходите.

Повече от 15 хиляди работни места за застрашени от закриване. Влошава се и качеството на живота в селските райони, според протестиращите.

Чешкият министър на земеделието Петер Гандалович определи протестите на фермерите като излишни, тъй като това нямало да промени цените на млякото, няма да се увеличат и субсидиите. В понеделник правителството обяви поредната финансова инжекция за сектора на стойност 2,8 млрд. към досегашните 16 млрд. крони.

 



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia