Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
08-10-2009

Данута Хюбнер: Европа трябва да започне реално да инвестира в граничните региони

По време на днешната онлайн дискусия, организирана от Портал Европа в рамките на инициативата „Взаимодействаме с Европейския парламент", председателката на регионалната комисия в ЕП Данута Хюбнер коментира различни теми, свързани с регионалната политика и бъдещето на Европа.

На въпрос кой трябва да бъде следващия комисар по регионалното развитие, имайки предвид заявеното от България желание за поста, Хюбнер отговори: В предишния мандат беше важно да има комисар по регионалното развитие от новите страни, защото те трябваше да се включат в тази политика. Сега комисар би могъл да стане от всяка държава. В Брюксел има слухове за проявен интерес и от страна на Испания и Унгария.

Нужен е комисар, който да разбира местната и регионалната Европа и да е готов да пътува постоянно

Хюбнер коментира и че се очаква скорошно подписване на Лисабонския договор от страна на Полша. Според нея едно отлагане на ратификацията от страна на Чехия би било проблем за ЕС, но то няма да се усети толкова в работата на регионалната комисия, тъй като има много неща за вършене.

Според нея в периода на кризата ЕС е успял да опрости употребата на структурните фондове и е осигурил допълнителни авансови плащания, които да заместят липсата на банкови кредити за малките и средни предприятия.

Като приоритети на структурните фондове за следващия период, Хюбнер посочи продължаването на инвестициите в регионите и градовете. Според нея дългосрочните приоритети са конкурентноспособността на европейските региони, инвестициите в енергийна ефективност, иновации, обучение. Основното предизвикателство е политиката да се опрости допълнително и да се привлекат нови средства.

Според нея трансграничното сътрудничество е много важен аспект на регионалната политика, като обмяната на добри практики трябва да бъде допълнена от реални инвестиции в граничните региони.

Пълният текст на дискусията можете да видите ТУК на английски език.



Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia