Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Analyses
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Analyses

RSS
  • A+
  • A-
29-01-2010

Интерактивен поглед в трите панела на конференцията "Европа 2020 - гражданска визия"

Как според вас би трябвало да изглежда Европейския съюз през 2020 година, така че най-добре да отговори на очакванията на гражданите и техните организации в контекста на общите предизвикателства за развитието на Съюза?

Екипите на Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА осигуряват за вас предаване на живо през цялото време на конференцията "Европа 2020 - гражданска визия" (29-30 януари 2010 г., София). *

Достатъчно е да отидете на сайта на проекта "Взаимодействаме с Европейския парламент" http://parliament.europe.bg.

Тук имате възможност да избирате кой от трите панела да гледате и слушате и през цялото време можете да публикувате вашите реакции и въпроси в съответните коментарни полета. Нашите сътрудници ще имат грижата регулярно да предоставят уеб-коментарите на модераторите на панелите, които да ги казват на участниците.

Вижте повече подробности за конференцията.

Подробности за участниците и за организациите, които представляват, както и теми на изказванията им - подредени по панели.

Поздравителен адрес от Европейския омбудсман Никифорос Диамандурос.

Поздравителен адрес от българския омбудсман Гиньо Ганев (1) & (2).

Изказване на Жоао Сант-Анна, ръководител на Юридическия отдел на Европейския омбудсман.

Изказване на евродепутат Филиз Хюсменова за Панел 3.

Някои от темите, върху които се спират участниците в панелите.


В Панел 1, Агнйешка Лада от полския Институт по публични дейности се спира върху избирателната активност на евровота като тест за европейската демокрация. Българският евродепутат и член на Комисията по външни работи Андрей Ковачев говори за демократичния дефицит в ЕС какви развития се очакват вследствие на влизането в сила на Договора от Лисабон. Конкретни предложения за демократизацията на ЕС отправя Кристиан Фелбер от виенския Университет по икономика и бизнес. Давид Крал от Института за европейска политика "ЕУРОПЕУМ" интерпретира гражданската инициатива като нов инструмент за директна демокрация на ниво Европейски съюз. Хровие Буткович от хърватския Институт за международни отношения, от своя страна, говори за традиционните и новаторски демократични практики и модели в ЕС. "Демократичен бюджет на ЕС - мисията възможна?" е темата на изказването на българския евродепутат Ивайло Калфин, зам.-председател на Комисията по бюджети и бивш външен министър. Лукия Котронаки от Атинския университет говори за солидарността в протестите и за феномена на колективните протестни действия в Гърция. Върху кризата в европейските институции и европейските граждани в този контекст се спира Марко Инчерти от брюкселския Център за проучване на европейските политики. За гражданските инициативи и отношенията с националните парламенти говори евродепутатът Мария Неделчева - единственият български член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕС, както и член на Комисията по петиции. Майкъл Брутер от Лондон Скуул ъф Икономикс говори за парадокса на европейската демокрация, а Сеголен Прюво от френската асоциация "Европейски алтернативи" - за връзката между социалните движения европейските или транс-национални институции. Има ли европейски демос - върху това се спира осемнайстият български евродепутат Светослав Малинов. Жоао Сант-Анна, шеф на юридическия отдел на Европейския омбудсман, се спира върху ролята на Европейския омбудсман като пазител на прозрачността.


В Панел 2, цод. Айнарс Димантс от Училището по бизнес администрация в Рига разяснява европейските идеи в Латвия, а Аймерик Шасенг от Асоциацията "Европейски алтернативи" - Франция говори за изграждането на Европа като за въпрос на поколения. Връзката между гражданство, разнообразие и образование търси в изказването си Джани Алтавила от италианската Мрежа на активни европейски граждани. Ханс Йорт Тренц от Хумболтовия университет - Германия говори за колективните идентичности и изработването на европейската конституция, а Харис Никокавурас от Средиземноморската SOS-мрежа - за доброволчеството в ЕС. Проф. Пауло-Вила Майор от португалския университет "Фернандо Песоа" се спира на въпроса за европейското гражданство като труден път между многообещаващ потенциал и горчивина. Румяна Камберска от Софийския университет говори за политиките за деца ЕС-2020, а Мария Димитрова и Елена Атанасова от Фондация "Заедно" - за ценностите като начин на живот и положителната реалност за нас и нашите деца. Херберт Хойс (Германия) се спира върху ромите в Европа.


В Панел 3, Александра Соци от Института за публична политика в Румъния говори за обновения европейски социален дневен ред и как се изправяме срещу социалната реалност в Европа. Двама германски представители - Андреас Войдих и Щефан Помер, представят инициативите и новите тенденции в трансграничните трудови пазари в Европа. За социалното включване като начин за борба с бедността говори Ханс Грос от австрийската Мрежа на потребителите. Евродепутатът Кристиан Вигенин, който е председател на Делегацията на ЕП Евронест, се спира върху Източното партньорство и предизвикателствата пред него през следващите години. Марк Гарсе от базираната в Белгия Интер-регионална асоциация по здравни проблеми говори за приносите на ЕС към неговите граждани, а директорът на Центъра за икономическо развитие Мария Прохаска - за бъдещето на Flexicurity под перспективата на половете. За икономическите, социалните и териториални измерения на кохезионните политики говори доц. Милена Стефанова от СУ. Недзад Мемедович от макенодския Център за проучване и правене на политики се спира върху промените и предизвикателствата пред миграцията след либерализирането на визовия режим на държавите от Западните Балкани. Ролята на гражданското общество в европейската социална политика е тема на презентацията на проф. Теодорос Скеларупулос от гръцката организация EPEKSA. Политологът от СУ Владимир Шопов говори за границите и политическите препятствия пред европейската солидарност.

---------

* Бележка на редакцията: фото-илюстрациите са от прякото онлайн-излъчване на Портал ЕВРОПА от мястото на събитието. Качеството им е влошено, но е автентично. Очаквайте през следващите дни фото-галерии от конференцията, както и видео-записи от дискусиите. 



Actualités
Actualités
Analyses
Interviews


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia