Europe.bg
  Page d’accueil - Le Portail EUROPE présente
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Le Portail EUROPE présente

  • A+
  • A-
11-04-2010

В Брюксел, Париж и Милано – дискусии за гражданската визия за Европа 2020 през април

Във вторник и в сряда в Европейския парламент в Брюксел ще се проведат последователни представяния на книгата "Европа 2020 - гражданска визия", която обобщава двугодишната кампания "Взаимодействаме с Европейския парламент", осъществявана от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА.

Книгата “Европа 2020 – гражданска визия” представлява обобщение на тази двугодишна кампания за насърчаване на взаимодействието между европейските граждани и Европейския парламент – единствената пряко избирана европейска институция. Стремежът на тази книга е да допринесе за трасиране на пътя напред и ролята на гражданите и на гражданските организации в процеса на изграждане на обединена Европа в контекста на дебата за бъдещето на ЕС.

По повод на тази книга председателят на Европейския парламент Йежи Бузек отправя специално видео-послание към участниците в планираните през април 2010 г. събития в Брюксел, Париж и Милано, което ще бъде показано на публиката в тези градове и ще бъде публикувано на Портал ЕВРОПА. "Този забележителен сборник с предложения разглежда понятие, което ми е много скъпо: понятието за гражданство. За мен активен гражданин е този, който не приема всичко за даденост, който оспорва властта, който активно участва в подобряването на обществото, към което принадлежи, и който уважава правилата, когато произхождат от истинската демокрация" - споделя проф. Бузек в своето видео-послание.

Ето информация в аванс за проявите:

Първото представяне на книгата ще бъде пред публика и ще се състои във вторник, 13 април, от 15.00 до 16.30 ч. българско време в зала JAN 6Q1 в сградата на ЕП в Брюксел.
 
Домакин на проявата, която ще протече на френски и български език, е евродепутатът Мария Неделчева (ЕНП-ГЕРБ) – член на комисиите по земеделие и развитие на селските райони (единствен от България) и по петиции, както и на Бюрото на Интергрупата по социална икономика.
 
Проявата се осъществява със съдействието и на евродепутата Владимир Уручев (ЕНП-ГЕРБ) – член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и на Делегацията за връзки с Русия.
 
Директорът на Европейския институт Любов Панайотова ще представи книгата, евродепутатите ще направят изказвания, а след това се очаква оживена дискусия по теми като – какво бъдеще ще има Европейският социален фонд, по-силна Европа по-голяма Европа ли означава; ще заработи ли на практика Гражданската инициатива; кога ще се изравнят субсидиите за фермерите; ефективни ли са предложените антикризисни мерки в европейската социална политика; развитието на кой от видовете възобновяеми енергийни източници може да стане най-бързо и има най-голямо бъдеще в България, и др.
 
Специален гост ще бъде френската евродепутатка Паскал Грюни (ЕНП) – председател на Работната група по Европейския и социален фонд в ЕП, член на комисиите по заетост и социални въпроси и по петиции, както и на Делегацията за връзки с Швейцария, Исландия и Норвегия и на Смесената парламентарна комисия на Европейското икономическо пространство. 
 
Видеозапис от представянето и дискусията ще бъдат публикувани на Портал ЕВРОПА.

“Мястото на Европа в света през 2020 г.” е водещата тема във второто мероприятие, което екипът на проекта подготвя в Брюксел – то ще се състои на следващия ден – сряда, 14 април, отново от 15.00 до 16.30 ч. българско време – Voxbox дискусия, която ще се излъчи на живо на Портал ЕВРОПА.
 
Разговорът се осъществява със съдействието на евродепутата Кристиан Вигенин (С&Д-БСП) – председател на Делегацията на ЕП в Парламентарната асамблея Евронест /т.е. Източното партньорство - Украйна, Молдова, Беларус, Армения, Азербайджан, Грузия/, координатор на Групата С&Д в Комисията по външни работи и член на Делегацията на ЕП в Парламентарния комитет за сътрудничество ЕС-Украйна.
 
Освен г-н Вигенин, във voxbox дискусията, която ще протече на английски език, ще участва  членът на Бюрото на Групата на ЕНП в Комитета на регионите Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ на България с ЕС и зам.-министър на външните работи, който е и общински съветник в Столичния общински съвет.
 
Специален гост ще е германският евродепутат и заместник-председател на Групата на АЛДЕ Александър Граф Ламбсдорф – член на Комисията по външни работи в ЕП и на Делегацията за връзки с Китай, зам.-член в Делегацията на ЕП в Смесения парламентарен комитет ЕС-Турция, както и в Делегацията на ЕП в Смесената парламентарна асамблея АСП-ЕС (това са страните от Африка и Карибския басейн). По време на Voxbox – дискусията книгата ще бъде представена от нейния редактор Тихомира Трифонова от Центъра за модернизиране на политики, а в дискусията за европейската външна политика, отношенията с Русия, енергийната независимост и други геополитически въпроси, ще участват студенти-лауреати на “Стипендия Европа”, която се присъжда под патронажа на г-н Вигенин.

Журналисти от Радио България на БНР и телевизия PROBG също са в Брюксел с екипа на проекта “Взаимодействаме с Европейския парламент”, за да изготвят репортажи и предавания по широк спектър от теми, свързани с бъдещето на Европейския съюз.

Столицата на Франция - една от държавите-основателки на ЕС е следващото място, където са планирани дискусионни прояви за гражданската визия за Европа 2020.
 
На 22 април от 11.30 ч. френско време в залата на Информационното бюро на ЕП в Париж ще се проведе кръгла маса “Разширяването на ЕС и Европа 2020 – гражданска визия”.
 
Специален гост ще бъде българският евродепутат Метин Казак (АЛДЕ-ДПС) – зам.-председател на Комисията по правата на човека в ЕП, координатор на Комисията по международна търговия и зам.-член на Комисията по външни работи. Г-н Казак е автор на доклада, който ще разгледа търговско-икономическите връзки между ЕС и Турция. Първото четене на проектодоклада е насрочено за 28 април в Комисията по международна търговия. Дни преди това Метик Казак ще говори на кръглата маса в Париж за отношенията между ЕС и Анкара, за политическия дневен ред и общественото мнение по отношение на разширяването.
 
Дебатът, който ще е на френски език, се организира със съдействието на информационните бюра на ЕП в Париж и в София и техните ръководители Ален Баро и Виолета Станичич също ще участват в него.
 
За разширяването на ЕС и в частност за мястото на Турция в Съюза ще говори президентът на Висшето училище по журналистика в Париж (Ecole Supérieure de Journalisme – ESJ) Гийом Жобен.
 
Сред публиката ще бъдат студенти в ESJ, които идват от различни държави – европейски и неевропейски, които ще провокират със своите мнения дискутантите. Книгата “Европа 2020 – гражданска визия” ще бъде представена от директора на Европейския институт Любов Панайотова. Модератор ще бъде Лора Даг, главен редактор на Touteleurope.fr – базиран във Франция информационен европейски портал, медиа-партньор на Портал ЕВРОПА.

За 26 април е насрочено представяне на книгата “Европа 2020 – гражданска визия” и в Милано, Италия. Проявата ще се проведе в Информационното бюро на ЕП за Италия и в нея ще участват представители на местната общественост, граждански организации и експерти.


 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia