Europe.bg
  Page d’accueil - Actualités - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Actualités / Actualités

RSS
  • A+
  • A-
09-06-2010

ЕК повтори съмненията си в Българската статистика

Европейската комисия повтори съмненията си в качеството на българските статистически данни. "Имаме известни съмнения за българската статистика. Притесненията ни са свързани с два аспекта - промяната в проектобюджета за тази година и от планирания бюджетен дефицит", заяви говорителят по финансовите въпроси на ЕК Амадеу Алтафаж, цитиран от „Дневник".

"Комисията беше информирана със закъснение от българските власти за размера на ревизията в бюджета за тази година. Това нарушава европейските договори," посочи Алтафаж. "Второ, комисията няма информация защо българските власти са ревизирали бюджетната си прогноза от балансиран бюджет до бюджетен дефицит от 3.8% за 2009г.," обясни той. "Ревизията противоречи на макроикономическите сценарии, които са непроменени и дори се подобряват," заяви Алтафаж.

"Вследствие от тези важни промени, настъпили в твърде кратък срок, Европейската комисия не може да оцени бюджетните планове на българското правителство за тази година. Това оправдава намерението ни да изпратим мисия," каза Алтафаж. Той посочи, че през април Евростат е приел без резерви статистическите данни, получени от София, защото според информацията, предоставена от българските власти през април, не били планирани никакви значителни бюджетни ревизии.

Говорителят посочи още, че предстоящата мисия на Евростат, която ще търси повече информация по тези въпроси, не е редовната мисия, която ще се занимава с бюджетния дефицит. за 2009г. Вчера Министерството на финансите и Националния статистически институт представиха предстоящото посещение на евроексперти като планирано и редовно.

Според Алфатаж обаче, става дума за две различни неща - вчера обявената мисия ще преценява дали българската бюджетна статистика е достоверна и как е използвана тя за изготвянето на бюджет 2010. Вече планираното за втората половина на годината посещение пък ще разглежда причините за бюджетния дефицит за миналата година.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia