Europe.bg
  Page d’accueil - Le Portail EUROPE présente
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Le Portail EUROPE présente

  • A+
  • A-
17-12-2010

„ПОЗДРАВЪ ОТЪ ЕВРОПА” - нова книга за европейските влияния върху българското общество

На 21 декември 2010 г. от 16 часа в читалня „Иван Дуйчев" на Държавна агенция „Архиви", ул. „Московска" 5, ще бъде представена книгата „Поздравъ отъ Европа" на Лилия Узлова. Авторът е докторант в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, а изданието е под редакцията на доц. д-р Маргарита Карамихова.

Изследването представя и анализира от етнографска гледна точка архив от 327 пощенски картички, собственост на семейство Амирханянц от Варна. Архивът документира както оживената обществена, духовна и благотворителна дейност на семейството, така и превратностите и динамиката на историческите събития. Той служи като отправна точка за разглеждане на проявите на „вносните" европейски форми на комуникация и етикет сред българската интелигенция и имиграция в края на ХІХ в. и началото на ХХ в.

Основният въпрос в изследването е доколко и по какъв начин пощенската картичка се превръща в проводник на западната култура и норми на поведение у нас и дали българското общество е готово да я приеме като форма на общуване. Към това се добавя и значението й като извор за генеалогични изследвания и необичайно средство за проследяване на динамиката в развитието и проявите на идентичността, представени чрез социалното поведение на семейство Амирханянц. Информацията от текстовете на съобщенията и изображенията в архива е допълнена с интервюта и автобиографични разкази на потомци и членове на семейството. База за нейната интерпретация са икономическите, социални и културни процеси в Европа, както и тяхното отражение върху българската култура и обществени условия.

Книгата на издателство „Арс Магна" е насочена както към студенти и учени, изследващи градската култура, така и към онези, които се интересуват от изследването на архивите като източник на познание и към широката четяща публика.

Изданието е частично финансирано по проект на Европейска интеграция и демокрация, чиято цел е представяне на културологичните промени в европейски аспект и тяхното значение за демократичните процеси.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia