Europe.bg
  Page d’accueil - Le Portail EUROPE présente
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Le Portail EUROPE présente

  • A+
  • A-
13-01-2011

Юдит Ланг: Разширяването на Шенген е задача №1 за нас

На 12 януари Европейският институт направи традиционното представяне на приоритетите на шестмесечното председателство на Европейския съюз.

Приоритетите на унгарското председателство и на България в този период бяха представени от директора на Европейския институт Любов Панайотова, посланика на Република Унгария Юдит Ланг, министърът на външните работи Николай Младенов и заместник-министърът на външните работи и председател на Съвета по европейски въпроси Константин Димитров.

Посланик Ланг коментира, че мотото на унгарското председателство на ЕС, което продължава до края на юни, е „Силна Европа". Под това в Будапеща разбират силни институции, силни страни-членки и силни общи политики.

Въпросът, който привлече най-голямо внимание, бе за позицията на унгарското председателство относно влизането на България и Румъния в Шенгенската зона.

Г-жа Ланг отново подчерта, че разширяването на Шенген към България и Румъния е един от основните приоритети на унгарското председателство. „Това е нашата задача №1 и ние желаем да приветстваме България и Румъния в Шенген, веднага щом те изпълнят всички изисквания", коментира тя.

Въпросът за Шенген бе поставен в рамките на третия приоритет на унгарското председателство - Съюз близък до гражданите. В този приоритет влизат и засилването на Стокхолмската програма, засилването на човешките права, миграцията и по-добра защита на правата при съдебни процеси.

Останалите приоритети на Будапеща са :

1. Растеж, работа и социално включване, основно в рамките на стратегията Европа 2020.
2. По-силна Европа - развитие на Общата селскостопанска и на кохезионната политика. По въпроса за бъдещето на ОСП, Унгария смята, че трябва да се запазят ценностите, като в същото време ЕС се подготвя за новите предизвикателства. Енергийната сигурност също е част от приоритета за по-силна Европа, като през февруари ще се проведе специален Съвет по въпроса.
3. Разширяване и участие в световните дела - това включва засилване на политиката за развитие, средиземноморското и източното сътрудничество.

  Външният министър Николай Младенов от своя страна коментира приоритетите на България в рамките на унгарското председателство на ЕС. Според него 2011 е годината на Централна и Източна Европа в ЕС, тъй като Полша ще наследи Унгария начело на ЕС. С тези две председателства бившите комунистически страни могат да покажат, че са пълноправни участници в европейския проект.

Първият приоритет според министър Младенов са енергийните въпроси - диверсификация и сигурност. Другите приоритети включват Дунавската стратегия, следващия многогодишен финансов период, приемане на измененията в Лисабонския договор във връзка със спасителния фонд, стратегията за интеграция на ромите, разширяването на ЕС и Шенген.

Относно Шенген, министър Младенов заяви, че влизането ни в зоната е изключително важно във всички аспекти. „Правителството е убедено, че до март ще покрие всички технически изисквания". Според него Унгария ще играе много важна роля за развитието на дебатите относно приемането ни. Министър Младенов се надява и на много добро сътрудничество с Гърция и Турция за охрана на южната ни граница, особено след като България вече е оказала помощ на Гърция при нейните гранични проблеми.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia