Europe.bg
  Page d’accueil - Le Portail EUROPE présente
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Le Portail EUROPE présente

  • A+
  • A-
01-10-2012

Сценични четения на Петър Колечко в Русе и София

По покана на Международно дружество „Елиас Канети" на Литературния фестивал в Русе ще гостува чешкият драматург Петър Колечко. Сценичното четене в присъствието на автора ще бъде на 1.10. от 20.00 ч., Дом Канети в Русе (ул. „Славянска 12").

Литературният фестивал Русе ще замести досегашния Пролетен литературен салон и за пръв път ще се състои през есента (от 29-ти септември до 7-ми октомври), като отново ще привлече в града много чуждестранни гости. МД Елиас Канети е поканил писатели от Германия, Австрия, Унгария, Чехия, Италия и България да представят своите творби в Русе. Акцентът в тазгодишния фестивал е: Новата Европа. Ще бъдат предложени нови гледни точки и възприятия от различни перспективи и европейски страни, които ще предизвикат ползотворни дискусии и обмен на мисли и идеи. Деветдневната програма (29.9. - 7.10) включва: литературни четения, пърформанси, инсталация и уъркшопи. (http://www.eliascanetti.org/)

В София на 3.10. от 18.00 ч. в Чешкия културен център (ул. „Раковски" 100), отново в присъствието на Петър Колечко, ще се състои сценично четене на пиесата „Яйцето" (изд. Панорама+). Авторът ще бъде представен от преводачката Маргарита Кюркчиева. Събитието е организирано съвместно с Клуба на театралните преводачи и Театър „Българска армия"

Петър Колечко (1984) учи драматургия в пражката Театрална академия, още от първи курс се занимава с драма. През 2005 г. участва в авторската работилница на Драматичното студио в Усти над Лабе, през 2008 г. преминава през едномесечен стаж в лондонския „Royal Court Theatre". Пиесата му „Britney Goes to Heaven" играна в театър „Петър Безруч" в Острава печели грант от агенция DILIA, преведена е на английски и през 2007 г. под формата на сценично четене е представена в „Immigrants Theatre" в Ню Йорк, а през март същата година и в Краков (Полша) на полски език. Други творби на Петър Колечко се играят в пражките театри „DISK" и „A - Студио Рубин", в Усти над Лабе, поставени са и в Чешкото радио Вълтава. Авторът работи и като сценарист за телевизията и радиото.

Отличия: наградата „Евалд Шорм" за 2007 г., номинация за най-престижната в страната театрална награда „Алфред Радок" в категория „Пиеса на годината - 2009" за „делото Саломе" по мотиви на Оскар Уайлд и др.



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia