Europe.bg
  Page d’accueil - Le Parlement europeen - Actualités
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Le Parlement europeen / Actualités

  • A+
  • A-
03-10-2013

Евродепутатът Мария Габриел: Нужна е политическа воля за трайно решение на конфликта, свързан с Божията армия за съпротива

Българският евродепутат Мария Габриел от групата на ЕНП/ГЕРБ беше домакин на конференция в ЕП "Конфликтът на „Божията армия за съпротива“: там, където се срещат държавната и човешката сигурност“, организирана в сътрудничество с Европейската мрежа за Централна Африка. Форумът събра високопоставени представители по въпросите на мира и сигурността в страните, зона на конфликт, сред които Розалинд Марсден - Специален представител на ЕС за Судан, Абу Муса – Специален представител и ръководител на службата на ООН за региона на Централна Африка (UNOCA), н.пр. Марсел Утемби - Архиепископ на Кисангани (ДР Конго), Донатела Ростагно - Генерален секретар на Европейската мрежа на страните от Централна Африка (EURAC). Участваха също представители на европейските институции, дипломати, постоянни представители на държавите-членки, студенти, учени и други. Дебатите между участниците показаха сближаване на анализа на ситуацията и на насоките за трайно решение на проблема.

Мария Габриел откри дискусията като отбеляза, че представителството на участници от различни държави, европейски и международни институции, отразява силната ангажираност към региона на Централна Африка. "Партньорството и координацията на международните участници, в тясно сътрудничество с местните общности, са ключови елементи за намиране и прилагане на решения. Радвам се, че успяхме да съберем всяка заинтересована страна, която може да участва в постигането на тази цел: ЕС, ООН, Африканския съюз и представителите на гражданското общество", заяви евродепутатът.

Розалинд Марсдън, Специален представител на ЕС за Судан и Южен Судан, припомни приноса на ЕС чрез различни средства, включително финансирането на Уганда за реинтеграция на бивши бунтовници, хуманитарната помощ за страните от региона на Големите езера, финансирането и техническата подкрепа за преговори и дипломатически дейности, участието на държавите-членки чрез двустранна подкрепа. ЕС е и съпредседател на Международната работна група по „Божията армия за съпротива“ (LRA). Специалният представител приветства усилията на Африканския съюз да поеме ръководството на различните регионални и международни участници за този "исторически пренебрегван " регион.

Абу Муса, ръководител на регионалния офис на ООН за региона на Централна Африка се фокусира върху политическата воля. Според него успехът на регионалната стратегия, разработена през юни 2012 г., зависи от желанието на всички заинтересовани страни. Предизвикателство остават последиците от конфликта на бунтовническата група, които се очаква да продължат по-дълго от самия феномен.

В обобщение на конференцията Мария Габриел потвърди трайната обвързаност на Европейския съюз със страните от региона и най-вече гражданите. Тя подчерта необходимостта от фокусиране на вниманието в четири основни насоки:  един цялостен подход, отчитащ контекста на нестабилността на региона; политическата воля със силно лидерство на засегнатите държави; защитата на цивилното население; необходимостта от съсредоточаване на финансова помощ, особено върху децата, които често биват отвличани за войници на Божията армия за съпротива.

 "Не трябва да пренебрегваме елементите на настоящето, които ще определят бъдещето, за да нямаме други малки последователи и наследници на лидера на бунтовническата групировка Кони”, заключи евродепутатът Мария Габриел.



 
Заедно
Actualités
 
 
 
    Encore 
Emissions radio
 
 
 
    Encore 
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Analyses
 
 
 
    Encore 
Actualités
 
 
 
    Encore 
Audio
 
 
 
    Encore 
Concours
 
 
 
    Encore 
Interessant
 
 
 
    Encore 
Analyses
 
 
 
    Encore 
Le Portail EUROPE présente
 
 
 
    Encore 
Le Parlement europeen
 
 
 
    Encore 
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia