Europe.bg
  Page d’accueil - Union européen - Institutions de l'UE - Organismes décentralisés de l'Union européenne (agences)
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Union européen / Institutions de l'UE / Organismes décentralisés de l'Union européenne (agences)

  • A+
  • A-

ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНТЪР ЗА МОНИТОРИНГ НА НАРКОТИЦИТЕ И НАРКОМАНИИТЕ

Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA) е информационното ядро на Европейския съюз в тази проблемна област. Неговата мисия е да събира, анализира и разпространява обективна, надеждна и съпоставима информация за наркотиците и наркотичната зависимост, като по този начин предоставя на своята аудитория обоснована и подкрепена с факти картина на феномена наркотици в Европа.  

Сред целевата аудитория на Центъра са хората, които подготвят и вземат политически решения – тази информация им помага при разработването на взаимосвързани стратегии за борба с наркотиците на национално и европейско ниво. Освен това, Центърът обслужва специалисти и изследователи, работещи в областта на наркотиците, а в по-широк план – медиите и широката общественост в Европа.

Основна задача, която пронизва всички дейности на Центъра, е подобряването на съпоставимостта на информацията по проблема с наркотиците в единна Европа и разработването на необходимите за тази цел методи и инструменти. В резултат на положените досега усилия, отделните страни могат да се ориентират за мястото си в глобалната европейска картина и да проучват общи проблеми и цели.  

Основна черта на явлението наркотици е неговата променяща се, динамична природа и затова сред най-важните задачи на EMCDDA е да следи актуалното му развитие. Центърът получава информация основно чрез “мрежата Reitox” – група от фокусни центрове във всяка от държавите-членки на ЕС, Норвегия, страните-кандидатки за членство в ЕС и Европейската комисия. Изготвяните от Центъра Annual report on the state of the drugs problem in the European Union and Norway (Годишен доклад за състоянието на проблема с наркотиците в Европейския съюз и Норвегия) и електронен Statistical bulletin (Статистически бюлетин) предлагат ежегоден обзор на текущото състояние и тенденциите, свързани с наркотиците в Европа. Едновременно с тях електронни онлайн Country situation summaries (Обзори на положението по страни) предоставят богата база данни за отделните държави.  

Работата на EMCDDA се базира върху презумпцията, че надеждната информация е ключ към всяка ефективна стратегия срещу наркотиците. Макар че Центърът не предлага какъвто и да е завършен модел на политика в областта на наркотиците, днес той определено оказва въздействие върху процесите на вземане на решения в тази област чрез своите анализи, инструменти и стандарти.  

Официална страница на Центъра



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia