Europe.bg
  Page d’accueil - Événement
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Événement

  • A+
  • A-
28-04-2007

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ИСКА ПО-ДОБЪР ДОСТЪП НА ОБЩЕСТВЕНОСТТА ДО ДОКУМЕНТИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

С приемането на своята Зелена книга, Комисията дава началото на широка обществена консултация във връзка с регламента относно  достъпа на обществеността до документи на Европейския парламент, на Съвета и на Комисията (Регламент 1049/2001)

Брюксел, 18 април 2007 г.

Тази консултация бележи по-нататъшна стъпка в кампанията за по-голяма откритост, започнала с Европейската инициатива за прозрачност, началото на която бе дадено от Комисията през ноември 2005 г.

Г-жа Маргот Валстрьом, Заместник-председател на Европейската комисия, комисар по институционалните връзки и комуникационната стратегия каза относно решението:  „ Ние сме решени да прилагаме  висок стандарт на прозрачност по отношение на процеса на вземане на решения в Европейския съюз. Достъпът до документи е важно право на гражданите. С тази консултация ние стартираме дискусията как то може да бъде най-добре упражнявано."

В Зелената книга Комисията прави равносметка на настоящите правила за достъп на обществеността до документи и очертава някои възможности за подобряване на системата с оглед на това на гражданите да се даде по-добър и по-лесен достъп до документите на трите институции и на агенциите на Общността.

Регламент (ЕО) № 1049/2001 е в действие малко повече от пет години. Трите институции са набрали опит в изпълнението му и европейските съдилища са го тълкували в поредица от решения. Затова моментът изглежда подходящ за преразглеждане на регламента и Европейският парламент поиска от Комисията да излезе с предложения за промяната му. Преди обаче да предложи промени на настоящите правила Комисията желае да се консултира с широката общественост. Затова тя публикува тази Зелена книга и създаде посветена на нея интернет страница, чрез която членове на обществеността, граждани, организации на гражданското общество, икономически субекти, публичните власти и всяка организация с интерес към европейските въпроси могат да направят коментари и предложения.
 
Зелената книга се състои от две главни части. Първата част съдържа анализ на изпълнението на регламента и резюме на съответната съдебна практика на европейските съдилища. Във втората част Комисията представя предложения за подобряване на настоящата система. Главните въпроси представени за консултация са следните:

- Трябва ли да се постави по-силен акцент на поощряването на активното разпространение на информация?

- Правилата за  достъп на обществеността до документи могат да се хармонизират с правилата за достъп до информация за околната среда, към които институциите се придържат съобразно международната конвенция (Конвенцията от Аархус за достъп до информация, участие на обществеността във вземането на решения и достъп до правосъдие в областта на околната среда). Дали един единствен набор от правила за достъп до документи, включително за информация за околната среда би осигурил повече яснота на гражданите?

- Как да се гарантира точният баланс между прозрачност и защита на личните данни, на икономическите и търговски интереси и на принципа на добрата администрация?
За всеки елемент, един въпросник приканва обществеността да даде своето мнение и да направи коментари и предложения. Това може да бъде направено през предназначената за това интернет страница

Консултацията ще продължи до 15 юли 2007 г.



 
Заедно
Emissions radio
 
 
 
    Encore 
Audio
 
 
 
    Encore 
Analyses
 
 
 
    Encore 
Interactif
 
 
 
    Encore 
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia