Europe.bg
  Page d’accueil - Le Portail EUROPE présente
  NAVIGATION
  My.Europe.bg
  Utilisateur:
  
  Mot de passe:
  
  
Registration
Mot de passe oublié
Europe.bg, c'est quoi?
 
  Information
Plan du site
Contacts
Partenaires
Partenaires média
This version of Europe Gateway is outdated since April 25, 2014.

Le Portail EUROPE présente

  • A+
  • A-
04-10-2004

ТУРЦИЯ В ЕВРОПА – ПОВЕЧЕ ОТ ОБЕЩАНИЕ?

Докладът “Турция в Европа – повече от обещание” е подготвен от независима комисия, създадена през март 2004 година с финансовата подкрепа на институт “Отворено общество” и Британския съвет.

Членове на независимата комисия са:
Марти Ахтисаари – председател, бивш президент на Финландия;
Курт Биденкопф, бивш министър-председател на Саксония, Германия;
Емма Бонино, бивш европейски комисар, член на Европейския парламент;
Ханс ван ден Брук, бивш външен министър на Холандия, бивш европейски комисар;
Бронислав Геремек, бивш външен министър на Полша, член на Европейския парламент;
Антъни Гиденс, бивш директор на Лондонското училище по икономика и политически науки;
Марселино Орейа Агирре, бивш външен министър на Испания, бивш Генерален секретар на Съвета на Европа, бивш европейски комисар;
Мишел Рокар, бивш министър-председател на Франция, член на Европейския парламент
Алберт Рохан, докладващ, бивш генерален секретар на външните работи, Австрия.
Целта на независимата комисия е да проучат основните предизвикателства и възможности, свързани с евентуалното членство на Турция в ЕС. Програмата на комисията не включва въпроси, обект на наблюдение на ЕК за нейния редовен доклад.
Докладът представя изводите по отношение на Турция и е лично мнение на членовете на комисията. Той беше представен в Брюксел на 6 септември и заключенията му ще се представят още в Берлин, Хага, Лондон, Барселона, Виена, Рим и Париж.

Резюме на заключения на комисията

1.Преговорите за присъединяване трябва да започнат веднага след като Турция изпълни политическите критерии от Копенхаген. Отлагането би навредило на доверието, с което се ползва ЕС и би нарушило принципа, че споразуменията трябва да се уважават. Турция трябва да приеме, че критериите за присъединяване се прилагат към всички страни-кандидатки и не може да има изключения.
2.Турция е европейско-азиатска държава. Нейната  култура, историята й са тясно свързани с Европа и европейските правителства са приели европейската й ориентация от десетилетия. Турция е фундаментално различна от съседите на Европа в Северна Африка и Близкия Изток и присъединяването й към съюза не е задължително да служи като модел на отношенията на съюза с тези държави. Правителствата на страните-членки са взимали решения за присъединяването на Турция през годините с пълното съзнание за различните условия.
3. Решението, което Европейският съвет ще вземе през декември не е за членство на Турция в ЕС, а за започване на преговорите. Процесът ще бъде дълъг и с времето Турция и ЕС ще се променят, докато се вземе решение за пълноправно членство.
4. Присъединяването на Турция ще допринесе за развитието и на Турция, и на ЕС. Провал на процеса за присъединяване на Турция ще означава не само загуба на важни възможности и за двете страни. Резултатът може да бъде сериозна криза на идентичността в Турция, която да доведе до политическа нестабилност в страната и на границата на ЕС.
5. Независимо от размера и специалните си характеристики, малко вероятно е Турция да промени основно ЕС и функционирането на нейните институции. Най-добрият начин да се отговори на страховете на някои европейски страни от разликите в религиите и културата е Турция да бъде приета в семейството на европейските демокрации.
6. Устойчивостта на процеса на реформи в голяма степен ще зависи от задържането на мотивацията на процеса на присъединяване в Турция.
7. От жизнено значение е турското правителство да упорства в икономическите реформи в сътрудничество с Международния валутен фонд и Европейския съюз. Започването на преговори за присъединяване би увеличило значително доверието в стабилността на турската икономика.
8. По отношение на страха от емигрантска вълна, свободното движение на работници ще е факт след дълъг преходен период, така че правителствата ще имат контрол върху имиграцията дълги години след присъединяването на Турция.
9. След като ЕС многократно е потвърждавал възможността Турция да бъде член на ЕС, тя има основание да очаква да бъде приета в съюза при съответните изпълнени условия.

Пълен текст на доклада на английски език TurkeyInEurope_EN.pdf (159.99 Kb)

Още информация по темата може да видите на страницата на Европейски Институт



 
Заедно
Evénements à venir
 
 
 
    Encore 
Interviews
 
 
 
    Encore 
Articles récents
 
    Encore 

Projet de Institut européen | Centre de modernisation des politiques | Institut des politiques européennes |
| Protections des données privés | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Le système d'information est réalisé grace au soutien financier de Institut Société ouverte et Fondation Société ouverte - Sofia