Пътна безопасност / Новини / Пътна безопасност

  • A+
  • A-
03-09-2007

КАТ ВЗИМА КНИЖКИ И НА ШОФЬОРИТЕ ОТ ЕС

Българите също ще остават без свидетелства за управление при груби нарушения в Съюза. Чужденците вече няма да се разминават с дребни глоби и фишове.


МИЛЕНА ОРОЗОВА, вестник “Монитор”.

"Пътна полиция" вече има право да отнема шофьорските книжки на всеки водач от страна членка на ЕС който извърши грубо нарушение на нашия Закон за движение по пътищата. Българите, които не спазят правилата в Съюза също ще остават без свидетелства за управление за срока, предвиден от законодателството на съответната държава.

Това предвижда ратифицираната преди 3 месеца от Народното събрание Конвенция за лишаване от право да се управлява моторно превозно средство. Документът влиза в сила 90 дни след приемането му, тоест от 1 септември 2007 г.  За изпълнението на Конвенцията е предвидено и създаването на специален център в "Пътна полиция", в който ще се обработва информацията за отнетите книжки, ще се издават уведомления и след това те ще бъдат изпращани на съответната държава, в която живее нарушителят.

С възможността за отнемане на книжките на чужденци ще бъде прекъсната досегашната практика тези шофьори да се разминават само с дребни глоби или с фиш. Това беше така, заради невъзможността ако чужденецът напусне страната да му се осигури законовия срок за обжалване на наказателното постановление. Поради тази причина то не можеше да влезе в сила.
В текста на конвенцията е записано още, че страната, в която живее нарушителят, няма право да подменя отнемането на книжката с глоба или каквато и да е било друга мярка.

Според българското законодателство 3 месеца без право да управляват МПС остават шофьорите, които бъдат хванати повторно да карат с над 30 км/ч над разрешеното. В Гърция пък още на първото подобно превишаване, водачът губи книжката си за 2 месеца. С отнемане на шофьорската книжка за срок от 1 до 12 месеца у нас се наказват пияните водачи, а за повторно нарушение се предвиждат лишаване от правоуправление за срок от 1 до 3 години. В Гърция пък законодателството предвижда 5 години без книжка заради алкохол. Според новия правилник в Италия с 6000 евро глоба, 6 месеца лишаване от свобода и отнемане на книжката от 1 до 2 години се наказват пияните водачи.

В Румъния пък за един месец остава без книжка всеки, който не спази предимството на пешеходец, стъпил на зебра. Със същото се наказват и водачите, които изпреварват неправилно. За 2 месеца в северната ни съседка отнемат книжката за минаване на червено. За 90 дни без право да карат кола остават пияните шофьори, тези, които карат неизправен автомобил или превишат скоростта с повече от 50 км/ч над допустимото.

Всички тези закони вече ще важат, както за българите нарушили правилата в ЕС, така и за членовете на Съюза, които направят това у нас.

Снимка: МОНИТОР: Досега българските пътни полицаи на практика можеха да наказват само българи за нарушение на пътя.

Документи

Български инициативи

Европейски инициативи