Пътна безопасност / Новини / Пътна безопасност

  • A+
  • A-
05-09-2007

ЕП ГЛЕДА ДОКЛАД ЗА АЛКОХОЛА И ШОФИРАНЕТО

ЕП ще гласува днес доклад за намаляване на вредите от алкохола на европейско равнище. Комисията по околната среда, общественото здраве и безопасността на храните припомня здравните проблеми, социалните усложнения и други трудности, причинени от прекомерната употреба на алкохол и дава насоки за преодоляване на този дълбок проблем. За предотвратяване на опасната и вредна консумация на алкохол сред децата и младите хора, депутатите предлагат да се организират масови образователни кампании и да се ограничи достъпът до алкохолни напитки и предлагането им на млади хора - например чрез стриктно прилагане на съществуващото законодателство, налагащо забрана над продажбата на алкохол на млади хора, както и чрез засилване на контрола върху продавачи и разпространители като ресторанти и барове, супермаркети и търговци на дребно. Депутатите искат  да се насърчи на европейско равнище лимит на съдържанието на алкохол в кръвта, който да бъде възможно най-близък до 0,00 % за младите водачи на моторни превозни средства. Също така  разширяването на т. нар. "програми, предназначени за водачи на моторни превозни средства" ("който шофира, не пие") трябва да се насърчава.
 
Пътнотранспортните произшествия в резултат от употреба на алкохол
 
Депутатите „изразяват убеждението си, че намаляването на броя на пътнотранспортните произшествия и на свързаните с тях щети, причинени от употреба на алкохол (17000 смъртни случая на година), е приоритет за Европейския съюз.” В тази връзка те призовават Комисията да опише и определи в количествено отношение конкретните вредни последствия от управляването на моторни превозни средства под въздействието на алкохол в държавите-членки, а впоследствие да бъдат формулирани европейски цели за държавите-членки, насочени към ограничаване на шофирането в нетрезво състояние.
 
Членовете на комисията подчертават, че всички ефективни мерки за предотвратяване на управлението на моторни превозни средства в нетрезво състояние трябва да се поощряват. Те настоятелно призовава за доразвиване на системите за блокиране при употреба на алкохол и на други инструменти, които по механичен път препятстват шофирането в нетрезво състояние.
 
Предупреждение за вредата върху етикета
 
Депутатите припомнят, че лицевата част на етикетите на алкохолните напитки може да включва предупреждения, че алкохолът може да предизвика сериозни здравословни и психически проблеми, че алкохолът води до зависимост и че консумацията на алкохол по време на бременността може да навреди на плода.
 
В заключение те призовават държавите-членки да се справят с незаконната продажба и черния пазар на алкохол, да осъществяват контрол върху качеството на продавания алкохол и да засилят проверките върху домашно произвежданите алкохолни продукти (като дестилираните напитки), които могат да доведат до смърт.

Документи

Български инициативи

Европейски инициативи