Пътна безопасност / Новини / Пътна безопасност

  • A+
  • A-
05-09-2007

ПРОКУРАТУРАТА ПОВДИГНА ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ МАКСИМ СТАВИСКИ

Магистратите мислят дали да искат наказание и за алкохол.

Световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки ще бъде привлечен като обвиняем по делото за катастрофата край река Ропотамо, при която загина 23-годишният Петър Петров и тежко пострада 18-годишната Михаела Горсова. Обвинението срещу Максим Стависки е по чл. 343 от НК за допуснато пътнотранспортно произшествие и причиняване на смърт по непредпазливост. Обвинението е все още в работен вариант. Разследването срещу фигуриста може да продължи до два месеца от инцидента, каза за Всеки ден прокурор Калина Чапкънова от Бургаската окръжна прокуратура. Засега срещу Стависки е повдигнато единствено обвинение за предизвикване на катастрофа и причиняване на смърт по непредпазливост, обясни тя. В оставащия един месец от повдигането на обвинението към него може да се добави и ал. 2 от същия член на НК. Така Стависки ще бъде обвинен и за употреба на алколох при предизвикването на инцидента. Разследването обаче може да продължи и още четири месеца от предварително обявените два, ако това реши по-висока инстанция от окръжната прокуратура в Бургас, каза още Чапкънова.

Делото ще се наблюдава от прокурор Иван Станев. Той ще поеме обвинението, след като стана ясно, че наблюдаващият прокурор Огнян Стоянов е в отпуск. Бургаският адвокат на Стависки отказа коментар, но уточни че, в обвинението изрично е подчертан фактът, че Максим е оказал помощ на пострадалите при катастрофата.

На 5 август двукратният световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки катастрофира в отсечката между Приморско и река Ропотамо. Пробата с дрегер на Максим показа 1,2 промила алкохол в кръвта му. Кръвната проба потвърди резултатите. Вечерта на 5 август Максим е навлязъл с управлявания от него джип Хамър в насрещното движение и се и блъснал челно с Хонда Сивик с четирима пътници. Зад Хондата се е движил и автомобил Ауди, който също се е ударил.

(по Vsekiden)

Документи

Български инициативи

Европейски инициативи