Пътна безопасност / Новини / Пътна безопасност

  • A+
  • A-
12-09-2007

ПОРТАЛ ЕВРОПА ОФИЦИАЛНО ПОДПИСА ЕВРОПЕЙСКАТА ХАРТА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ

голям размер
Днес в представителството на Европейския съюз в София се проведе официалното подписване на Европейската харта за пътна безопасност.

Представяне на актуалната ситуация на пътната безопасност в България направи министърът на транспорта г-н Петър Мутафчиев. Г-жа Мария Тереза Санс от Генерална дирекция енергия и транспорт към Европейската комисия представи инициативите на ЕС, част от които е и Хартата. Г-жа Од Дьоласал, координатор на Хартата, представи самата Харта за пътна безопасност и начина за присъединяване към нея.

Министър Мутафчиев заяви, че проблема с пътната безопасност в България може да бъде решен само чрез съвместните усилия на държавата, обществото, бизнеса, неправителствените организации и медиите. Министър Мутафчиев посочи, че до септември 2007г. по пътищата на страната са загинали 675 човека, което е увеличение с две жертви в сравнение със същия период миналата година.

голям размер
„България е на едно от първите места в ЕС по брой на загиналите при пътни произшествия на един милион души. За сравнение, най-добрите страни в това отношение в Европа имат два пъти по-малко жертви", посочи Мутафчиев.

Според министъра на транспорта информационните кампании дават добри резултати, но информираността води до резултати само когато е съпроводена с конкретни мерки. За това се затягат мерките за контрол, подобрява се инфраструктурата и се включва обществото.

„Целта ни е да проявяваме нетърпимост към безрасъдството на пътя и да стимулираме добрите инициативи и практики", добави той.

Мария Тереза Санс от Генерална дирекция транспорт към ЕК заяви: „Пътната безопасност е изключително важна за всички нас. Радвам се, че поемате ангажимента с подписването на хартата."

„Ние смятаме, че дори да имате идеални пътища и нови автомобили, без отговорно отношение на гражданите, намаляването на жертвите е невъзможно".

Г-жа Од Дьоласал, координатор на Европейската харта, посочи, че приетата през 2001г. цел е броят на загиналите при пътни злополуки до 2010г. да се намали наполовина и от 50 000 да спадне до 25 000 души годишно на територията на ЕС. Към 2006г. целта е постигната почти наполовина чрез намаляването на броя на жертвите с 12 000.

голям размер
След изказванията и представянето на филм за пътната безопасност се пристъпи към официалното подписване на Европейската харта за пътна безопасност. Документът бе подписан от 16 организации, сред които и Портал ЕВРОПА, Столична община, Български червен кръст, Съюз на българските автомобилисти, Асоциацията и Съюза на вносителите на автомобили, Българската търговско-промишлена палата и други.

Инициативата на министерството на транспорта „Аз спасявам живот", можете да видите ТУК.

Документи

Български инициативи

Европейски инициативи