Пътна безопасност / Новини / Пътна безопасност

  • A+
  • A-
14-09-2007

СВАЛИХА ЗАБРАНАТА ЗА НОЩНИ ПРЕВОЗИ НА УЧЕНИЦИ

НС прие спорна поправка в закона за автомобилните превози, която допуска нощен превоз на деца и ученици, когато пътуването им е организирано като трансфер за обща цена, съобщи Дарик.

От опозицията обвиниха депутати от БСП и ДПС, че подкрепяйки промяната защитавали интереси на туроператори.

След като през април Народното събрание забрани нощните пътувания на деца, няколко месеца по-късно депутатите ревизираха закона, записвайки, че няма да има глоба за ученическите превози нощем, когато са под формата на трансфер. Отхвърлено беше предложението на Иван Иванов от ДСБ, трансферът на деца в тъмната част на денонощието да може да бъде в разстояние до 30 км. Иначе казано, ако ученици кацнат вечер в София, те да бъдат превозвани до най-близкия хотел, в рамките на общината където да пренощуват.

Фактът, че няма такова ограничение в закона обаче позволява нощния превоз на същите тези ученици от летището в столицата до Варна например. Текстът, който допусна изключения в забраната за ученически пътувания нощем, стана повод тъмносиният Иван Иванов да обвини колегите си от ДПС и БСП, че лобират в полза на туроператорите. Радослав Илиевски от БСП отговори с обяснението, че подробностите около забрана та за нощните пътувания ще бъде записана по-късно в наредба.

Заместник-транспортният министър Георги Петърнейчев обясни, че след трагедията в Лим, самите автобусни превозвачи искали забрана за нощен транспорт. Той съобщи, че до месец - два министерството на транспорта щяло да внесе такава промяна.

Документи

Български инициативи

Европейски инициативи