Пътна безопасност / Новини / Пътна безопасност

  • A+
  • A-
09-07-2007

Публично обсъждане на стратегията на ЕК за намаляване на емисиите на въглероден диоксид от автомобилите

В сряда в Брюксел ще се състои публично обсъждане на резултатите досега от изпълнението на новата стратегия на Европейската комисия за намаляване на емисиите в атмосферата на въглероден диоксид от новите автомобили, продавани в ЕС.

Тази стратегия бе предложена през месец февруари и нейната цел е до 2012 година да се достигне целта за целия ЕС обемът на вредните въглеродни емисии от новите автомобили да достигне средно 120 гр. на км. За реализиране на тази цел се прилага интегриран подход.

Целта на предстоящото публично обсъждане е да се съберат различни гледни точки и идеи от всички заинтересовани страни за възможните правно-нормативни стъпки, които да се предприемат на територията на ЕС за постигане на тази цел.
Автомобилният транспорт причинява близо една пета от общия обем на въглеродни емисии в ЕС, като „приносът" на леките коли съставлява 12% от общото количество. Статистиката сочи и положителна тенденция - а именно, че с въвеждането на новите автомобилни технологии, най-вече по отношение на горивото, вече се наблюдава спад в количеството на вредни емисии въглероден диоксид.

Публичният дебат в Брюксел ще бъде открит и председателстван от генералния секретар на ЕК - г-жа Катрин Дей, както и от директорите на генералните дирекции в ЕК за околна среда и за индустрия. Ще участват също представители на автомобилни производители и търговци, неправителствени организации, асоциации на потребителите и други.

Още предстоящи събития вижте ТУК.

Документи

Български инициативи

Европейски инициативи