Пътна безопасност / Новини / Пътна безопасност

  • A+
  • A-
10-07-2007

Ще пътуваме в ЕС без задължителната застраховка "Зелена карта"

От 1 август обиколката с кола в ЕС поевтинява с 30 лева.

Ще пътуваме в ЕС без задължителната застраховка "Зелена карта". Това се очаква да стане от август. Тогава изтича крайният срок за възражения от други страни членки на ЕС по "Зелена карта" за българи и румънци. Очаква се обаче всички страни да подкрепят по-свободния режим за БГ коли.

Досега родните шофьори трябваше да плащат "Зелена карта" в България, преди да тръгнат към ЕС, независимо че сме пълноправен член. Същия проблем имат и румънците. Причина за това дълго време беше нежеланието на Великобритания да подпише многостранния договор за България и Румъния. Англичаните обаче вече се съгласиха и се очаква допълнителното изискване за родните шофьори да отпадне.

Експерти обясниха, че "Зелена карта" на практика е "Гражданска отговорност" за инциденти в чужбина, която струва 20-30 лева. Изискването за нея обаче остава, ако на път към Евросъюза минаваме през трета страна, която не е член на ЕС.

В края на 2006 г. страната ни бе поканена от Съвета на бюрата "Зелена карта" в Европа да подпише многостранно споразумение. То дава право да отпадне допълнителната застраховка за българи. За целта обаче трябваше да докажем, че колите без задължителната "Гражданска отговорност" са под 10%. По данни на Комисията за финансов надзор вече над 98% от возилата у нас имат такива полици.

Документи

Български инициативи

Европейски инициативи