Пътна безопасност / Новини / Пътна безопасност

  • A+
  • A-
13-07-2007

Европейски транспортен форум в Брюксел през септември

Тридневна дискусия за бъдещето на европейския транспорт се организира в Брюксел с начална дата 18 септември. Домакини са European Transport Forum 2007 Team и Volvo.

Първата тема на предстоящата дискусия е за това, какво могат производителите на автомобили и властите да направят заедно предвид нарастващата урбанизация както на развитите, така и на бедните общества, вследствие на която се наблюдава непрекъснат приток на хора към големите градове. Ще бъдат дискутирани политиките, които трябва да се поддържат, с цел запазване на мобилността и противодействие на нарастващите цени на транспорта, задръстванията и прекалено дългото време, което сме принудени да отделяме за придвижване. В този панел ще участват зам.-председателят на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген и италианският министър на транспорта Алесандро Бианки, както и евродепутати - сред които Ари Ватанен , представители на автомобилни компании и научни институти.

Вторият дискусионен ден е посветен на постиженията във въвеждането на нови производствени технологии за биогорива, предвид нарастващата чувствителност на европейските граждани по екологични проблеми като глобалното затопляне. В този контекст във фокуса на дебата ще бъде ролята, която производителите на автомобили имат да играят в предстоящата очаквана „горивна революция". Топ-представители на компанията „Волво" ще бъдат сред панелистите във втория семинарен ден.

Третата голяма тема на Европейския транспортен форум 2007 тази есен в Брюксел е идеята на „Волво" за създаване на първия завод за тежкотоварни автомобили, който изобщо не отделя вредни въглеродни диоксиди. Става въпрос за завода в Гент - Белгия, който благодарение на новите технологии вече не се отразява на парниковия ефект. В тази дискусия ще се включи ресорният еврокомисар по околната среда - Ставрос Димас.

Форумът ще завърши с обсъждане на възможните решения, чрез които да се повиши сигурността на автотранспорта, както и връзката на този приоритет с общите мерки за сигурност и борбата срещу тероризма.

Документи

Български инициативи

Европейски инициативи