Пътна безопасност / Новини / Пътна безопасност

  • A+
  • A-
15-08-2007

ОБВИНИХА КАТ, ЧЕ ПРОПУСКА БОГАТИ И ИЗВЕСТНИ

Разследват КАТ за дискриминация, прилагал се двоен стандарт за лимузини и трошки.

Катаджиите ще бъдат проверявани от Комисията за защита от дискриминация защо не спират водачите на скъпи коли, когато те извършват нарушения, съобщи вчера за "Новинар" Анели Чобанова, която е член на комисията.

Бившата депутатка е изпратила доклад до колегите си по случая и е поискала те да проучат ситуацията и да решат дали КАТ прилага двоен стандарт по отношение на водачите. Според нея има чадър над водачите на луксозни коли и КАТ прилага нормите така, както му изнася.

Чобанова обясни, че ако комисията приеме, че Пътна полиция дискриминира българите по отношение на имущественото им състояние и социалното положение, то КАТ ще бъде сериозно глобен.

Повод за доклада на Чобанова е репортаж на Би Ти Ви от края на юни, в който беше показано как полицай отказа да санкционира собственика на чисто ново "Ламборгини Диабло", паркирано върху пешеходна пътека. Служителят на реда каза, че не може да напише акт, тъй като липсват свидетели.

Началникът на КАТ-Пътна полиция комисар Алекси Стратиев обясни пред "Новинар", че е в отпуска и ще може да коментира искането на Чобанова днес, след като се върне в София.

Източник: вестник НОВИНАР.

И ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Пропускат" ли катаджиите нарушителите на пътя с луксозни коли? Това ще проверява парламентарната комисия за защита от дискриминация след ваканцията си.

За проверката съобщи членът на комисията Анели Чобанова, цитиран от в. "24 часа". Тя сезира колегите си след репортажи по bTV. В единия бе показано как пътен полицай не санкционира шофьор на ламборгини, паркирал на пешеходна пътека. Пред репортер със скрита камера той първо се оправдава, че "чака паяка", а после - че няма свидетели.

Другият репортаж разказва за депутата от ДПС Неджми Али, който необезпокояван минава край пътен патрул на червен светофар след серия други нарушения.

След като разгледала доклада на Чобанова, комисията приела да се самосезира и да провери дискриминира ли КАТ водачите по признаците "обществено положение" и "имуществено състояние".

Ако решението е положително, КАТ ще получи задължително предписание да прилага еднакво закона към всички нарушители. След това комисията вече ще има право да глобява всеки "разсеян" за бабаити със скъпи возила пътен полицай.

Източник: News.dir.bg.

 

Документи

Български инициативи

Европейски инициативи