Europe.bg
  Начало - Библиотека - Европа от А до Я
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Европа от А до Я

  • A+
  • A-

Партиите поотделно: партийно сътрудничество на европейско ниво

Европейската народна партия - християндемократи (ЕНП-ХД): ЕНП-ХД е основана като ЕНП в Брюксел на 29 април 1976 г. като съюз от дванадесет християндемократически партии от седем страни членки на ЕО. Членове на ЕНП-ХД са изключително партии от държави на ЕС. За разлика от останалите партийни обединения ЕНП-ХД приема и индивидуални членства. Контактите със сродните º партии извън ЕС до 1998 г. се осъществяват чрез Европейския съюз на християндемократите (ЕСХД). След сливането с ЕНП ЕНП-ХД наброява в момента 42 партии членки. Председател на ЕНП-ХД е бившият белгийски министър-председател Винфрид Мартенс. В избрания през 1999 г. ЕП ЕНП-ХД е най-голямата парламентарна група с 232 евродепутати, от нейните редици е и председателката на ЕП. В програмно отношение ЕНП-ХД се ръководи от идеала на федералното обединение и създаването на Обединени нации на Европа (чл. 2 от уставите). В нейната програма за действие, приета за законодателния период 1999-2004 г., която носи името “По пътя към ХХI век”, партията се концентрира върху въпросите на валутния съюз, на разширяването на Изток, политиката на конкуренция, борба с международно организираната престъпност, както и по-нататъшното развитие на една европейска политика за отбрана. В центъра на нейния ХIV конгрес през януари 2001 г. в Берлин ЕНП-ХД изтъкна значени-ето на общите основни ценности като свобода, отговорност, неприкосновеност на достойнството на човека, които се извеждат от християнското разбиране за човека и обществото.
Социалдемократическата партия на Европа (СПЕ): Основаният през 1974 г. Съюз на социалдемократическите и социалистическите партии в Европа през 1992 г. се конституира като “Социалдемокра-тическа партия на Европа” (СПЕ). През 2001 г. СПЕ обхваща 21 партии пълноправни членки от 15-те държави членки на ЕС, както и Кипър и Норвегия. Освен това има 14 асоциирани партии и 5 партии наблюдателки от страните от Централна и Източна Европа, Исландия, Израел и Малта. От май 2001 г. председател на СПЕ е тогавашният британски външен министър Робин Кук. Със 181 места СПЕ е втората по големина и влияние парламентарна група в избрания през 1999 г. ЕП. След 1996 г. социалдемократическите министри се срещат на почти всички Съвети на ЕС. Тези заседания се провеждат веднъж в рамките на едно председателство и по правило преди едно от заседанията на Съвета. По същество СПЕ (включително и в приетия през 1998 г. манифест за европейските избори) поставя ударение върху социалната политика и политика на равенство, върху борбата с безработицата и задълбочаване на европейската политика по заетостта, върху Хартата на ЕС за основните права, както и върху продължаване на сътрудничеството за отбрана между държавите от ЕС в рамките на принципите на Обединените нации. В своята декларация “Сигурност във време на промени”, издадена по повод Берлинския конгрес през 2001 г., СПЕ се обявява за разширяване и реформиране на ЕС до 2004 г. и за укрепване на европейския социален модел, за да се използва тежестта на ЕС при налагането на социални и еко-логични стандарти в световен мащаб, както и да се включат гражданите по-активно в дейностите на ЕС.
Европейската партия на либерали, демократи и реформатори (ЕЛДР): Основаната през март 1976 г. “Федерация на либералните и на демократическите партии на Европейската общност” през 1993 г. е преименувана на ЕЛДР. Членовете º могат да бъдат както партии от държави членки на ЕС, така и на страни, които не членуват в ЕС. В момента нейните членове наброяват 37 партии, сред които 27 са пълноправни, а 10 - асоциирани членове. Председател е бившият германски министър на външните работи Вернер Хойер. В залегналите в програмата º основни насоки ЕЛДР се ръководи най-вече от политичес-кия идеал на една конституция за ЕС с федерален характер, от механизмите на конкуренцията на пазара, както и от създаването на едно демократично контролирано законодателство в областта на имиграционната политика и политиката за предоставяне на убежище. Със своите 52 евродепутати ЕЛДР е третата по големина група в ЕП.
Европейската федерация на зелените партии (ЕФЗП): За разлика от останалите партийни обединения основаната на 19 юни 1993 г. ЕФЗП, която произлиза от “Сътрудничество на европейските зелени партии”, представлява един паневропейски съюз, който през 2001 г. разполага с 31 партии членки от 29 държави. Членове на ЕФЗП могат да станат зелените алтернативни партии от всички държави членки на Съвета на Европа. Нейната хетерогенна структура се отразява и в идеологията на отделните партии членки и по този начин формирането на мнение в рамките на ЕФЗП е по-трудно в сравнение с другите европейски партии. Парламентарната група на ЕФЗП в Европейския парламент наброява 48 депутати и е четвъртата по големина фракция в ЕП.
Демократическата партия на народите на Европа - Свободен европейски алианс (ДПНЕ-СЕА): Тази партия, основана през 1994 г., не сформира парламентарна група в ЕП, която да е пряко обвързана с нея. Но същевременно в нея действат партии, които имат голямо регионално значение, като Шотландската национална партия и белгийската Volkunie. През 2001 г. партията обхваща общо 23 пълноправни членки и три партии със статут на наблюдатели. Партията служи предимно като мрежа за изтегляне на партиите, които не могат да бъдат директно избрани в изборите за ЕП заради тероризма, за който се застъпват.



Европа от А до Я


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.