Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
27-09-2010

Агенция по заетоста стратира нова стажантска схема за младежи

Агенцията по заетостта стартира изпълнението на схемата „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж”, в помощ на младежи до 29-годишна възраст за стажуване при работодател. Новата операция по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е насочена към всички сфери на икономиката. Продължителността й е 34 месеца, началото – 1 октомври 2010 г.

Ще се реализира на територията на цялата страна. Схемата извежда на преден план инвестирането в човешкия капитал с конкретни дейности в посока повишаване заетостта на младежите чрез осигуряване на стажуване. Държавни и общински администрации и структури на съдебната система не могат да бъдат работодатели.

Проектът “Ново начало – от образование към заетост” по схемата, ще стартира с набиране на заявки от работодатели в реалния сектор на икономиката. Младежите също подават заявления за включване в бюрата по труда в страната. Стажуването е с продължителност 6 месеца. Предоставянето на средствата за финансиране на заетостта на наетите по проекта лица ще се извършва, въз основа на сключен между работодателя и бюрата по труда Договор по образец.

От бюджета на проекта на работодателя за времето на стажуването на всеки нает младеж ще се предоставят средства за осигуряването на заетост в размер на 300 лв. месечно + осигуровките. Предвидено е и месечно възнаграждение в размер на половината от стойността на минималната работна заплата за всеки наставник на стажант по схемата, определен от работодателя.

Операцията е в размер на 35 млн. лв.

Обхват на проекта: приоритетно в дейностите по проекта се включват: безработни младежи до 29 години, регистрирани в бюрата по труда, завършили средно или висше образование (дипломирани), без трудов стаж по специалността.

Цел на проекта: да се повиши конкурентноспособността на младежите чрез осигуряване на възможност за стажуване по специалността, което ще улесни прехода от образование към заетост, а и едновременно с това ще доведе до натрупване на ценен първи професионален опит, необходим за заемане на свободни работни места, заявени от работодатели.

Специфика на проекта: работодателят ще наема безработно лице на длъжност за изпълнение на дейности само по придобитата от лицето специалност, в съответствие със заявеното от работодателя работно място и посочената от него специалност. Работодателят трябва да осигури и наставник за 6-месечния период на стажуването.

В проекта не могат да участват младежи, завършили средно или висше образование (дипломирани), с трудов стаж по специалността.

Очаквани резултати: 15 000 лица, получили посреднически услуги, а 13 500 лица преминали успешно стаж по придобитата от тях специалност с възможност за последваща заетост.

Документи за кандидатстване



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.