Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
20-09-2007

СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА В ЕП

Следващата пленарна сесия на Европейския парламент ще се проведе от 24-ти до 27-ми септември в Страсбург. Председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг ще открие пленарната сесия в 17,00 часа местно време в понеделник, 24-ти септември. Имиграцията в ЕС, енергетиката, железопътният транспорт, създаването на Европейския технологичен институт и мерките срещу продажбата на опасни играчки от Китай са сред основните теми, които ще бъдат разгледани от евродепутатите.

Споразумение между Съвета и Парламента за третия пакет за железопътния транспорт

Европейският парламент ще гласува три помирителни споразумения със Съвета относно така наречения трети пакет за железопътния транспорт. Тези споразумения са относно правата на пътниците, либерализирането на железопътния пазар и европейски сертификат за влаковия персонал. По тези доклади на трето четене по процедурата за съвместно решение няма изменения и затова се очаква на тази сесия на 25-ти септември депутатите само формално да одобрят споразуменията от помирителната процедура.

Европейски институт по новаторство и технология

Европейският парламент ще гласува на първо четене законодателен доклад от Комисията по промишлеността за създаването на Европейския технологичен институт. Парламентарната комисия гласува в името на института да се включи и сумата "новаторство", както и да има пилотна фаза, по време на която няколко „Общности на познания и новаторство" (ОПН) да преценят дали институтът ще бъде ефективен.

"Висш представител" - координатор на общата външна политика в областта на енергетиката

ЕП ще гласува незаконодателен доклад от Комисията по външните работи с призив за разработването на обща европейска външна политика в областта на енергетиката с цел по-голяма енергийна сигурност на целия ЕС. Депутатите искат да се създаде поста Висш представител за външната енергийна политика, който да координира дейността на ЕС в тази област. Те считат, че проекти като "Набуко" трябва да станат приоритетни за ЕС.

Пътна карта за възобновяемите енергийни източници в Европа

Европейският парламент ще гласува доклад относно пътната карта за възобновяемите източници в Европа, който призовава ЕК най-късно до края на годината да представи предложение за законова рамка за тези източници на енергия, която да се приеме по процедурата за съвместно взимане на решение с Парламента.

Опасни играчки от Китай

Във вторник комисарят по защитата на потребителите г-жа Меглена Кунева и заместник-председателят на ЕК и комисар по промишлеността г-н Гюнтер Ферхойген ще направят изявление от името на Комисията за мерките, които предприема срещу продажбата на опасни играчки, произведени в Китай. Депутатите ще гласуват резолюция по този въпрос.

Дебати за законната и нелегалната имиграция в ЕС

Ключовият дебат тази сесия ще бъде за имиграцията в ЕС. Комисията и Съветът ще направят изявления по тази тема. Също така депутатите ще обсъдят и приемат два незаконодателни доклада от Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи за легалната и нелегалната имиграция в Европейския съюз.

Законна имиграция - пълно отваряне на пазара за работниците от новите държави-членки, синя карта за квалифицираните работници и по-добра защита за всички други

ЕП ще гласува незаконодателен доклад от Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи относно програмата за действие в областта на законната имиграция. Депутатите от парламентарната комисия твърдят, че не е възможно да се води борба с нелегалната имиграция без регламентирани пътища за законна имиграция. Те споделят мнението, че временните вътрешни бариери за свободно движение на работници от новите държави-членки трябва да бъдат премахнати колкото се може по-скоро. Докладът подкрепя предложението на заместник-председателя на ЕК Фратини за създаването на „Синя карта".

Нелегалните имигранти не бива да се приравняват с престъпниците

Депутатите ще гласуват още един незаконодателен доклад от Комисията по гражданските свободи, свързан с миграцията, но този път - незаконната имиграция от държави извън Европейския съюз. Текстът призовава за хуманно отношение към нелегалните имигранти, които "не трябва да бъдат приравнявани с престъпници". Депутатите призовават за специални мерки за защитата на жените и непридружените деца.

По-лесно участие и гласуване в избори за Европейски парламент

ЕП ще гласува консултативен доклад от Комисията по конституционните въпроси относно предложението за директива за улесняване на участието на граждани на ЕС в избори за Европейски парламент докато живеят в страна-членка различна от родината им. Парламентарната комисия прие предложението на ЕК, включвайки две нови разпоредби с цел подобряване на прехвърлимостта на правото за избор в рамките на ЕС: една за многократните кандидатури и една за лишаването от права на гражданите да бъдат избирани.

Растящи цени на зърнените храни: неотложно искане за прекратяване на ограниченията за площите за отглеждане на тези култури

Европейската комисия ще поиска процедура за неотложно искане за преустановяване на ограниченията за площите за отглеждане на зърнено-житни култури (set aside на англ.) заради растящите цени на зърнените храни. Това предложение беше направено от ЕК на 13-ти септември. Неотложното искане по процедурата консултация ще бъде поискано, защото горе-долу по това време на годината фермерите започват да засаждат семената в земята.

Захар: повече компенсации за преструктуриране на сектора

За да се избегне произволното съкращение на квотите, което вреди на различните участници в европейската захарна индустрия, начинът по който се провежда режима на преструктуриране трябва да се усъвършенства, се казва в два консултативни доклада от Комисията по земеделието, които ще бъдат гласувани от всички депутати на предстоящата сесия.

Равно третиране независимо от расата или етническия произход

ЕП ще гласува незаконодателен доклад за от Комисията по гражданските свободи за изпълнението на Директива 2000/43/ЕО от 29 юни 2000 г. относно прилагане на принципа на равно третиране на лица без разлика на расата или етническия произход. Парламентарната комисия призовава държавите-членки да направят необходимото за гарантиране на равенството на практика. Необходими са повече усилия за информиране на гражданите за законодателството срещу дискриминацията, се казва в доклада.

2007 г.: Равенство между жените и мъжете в Европейския съюз

Европейският парламент ще гласува незаконодателен доклад за равенството между жените и мъжете в Европейския съюз. Комисията по правата на жените и равенството на половете призовава държавите-членки да предложат конкретни мерки за борба с неравенството, Комисията да се съсредоточи върху бариерите пред жените при достъпа до ръководни постове и да се обърне специално внимание на жените от етническите малцинства.

Във вторник следобед Комисията и Съветът ще направят изказвания за прилагането на мораториума върху смъртната присъда. Депутатите ще приемат резолюция.

В сряда следобед Съветът и Комисията ще направят декларации за тайното задържане и незаконен трансфер на задържани, засягащи държавите-членове и Съвета на Европа. Над 1,000 оперирани от ЦРУ полета са използвали въздушното пространство на ЕС от 2001 г. до 2005 г. и временни тайни затвори „може би са били разположени в американски военни бази" в Европа се казва в доклада на ЕП за дейностите на ЦРУ, който беше приет на 14 февруари. Докладът критикува пасивността на някои държави-членки , както и липсата на сътрудничество от Съвета на министрите на ЕС.

Избор на трима кандидати за наградата „Сахаров" на ЕП за 2007 г.

На 24 септември Комисията по външните работи и Комисията по развитието ще проведат съвместно предварително гласуване, за да изберат трима кандидати подредени в азбучен ред, от петте кандидатури за наградата „Сахаров" на Европейския парламент за 2007 година. Председателският съвет ще избере победител на 25-ти октомври.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.