Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-12-2007

ЕК ПРИЗОВАВА ЗА БЪРЗОТО РАТИФИЦИРАНЕ ДОГОВОРА ОТ ЛИСАБОН

Европейската комисия приветства подписването на договора. Тя представи уебсайт, специализиран по въпросите на Договора за реформа.

Днес 27-те държави-членки на ЕС подписаха Договора от Лисабон и така направиха важна крачка в европейската интеграция. Отбелязан е нов етап в осигуряването на Съюза с нов договор, с който да даде отговор на предизвикателствата на ХХІ-ви век. Комисията счита, че новият договор осигурява важни нови ползи за гражданите и ще уреди институционалния дебат за обозримото бъдеще. В официалното съобщение на ЕК също така се казва, че в съответствие с паралелния подход, възприет от Комисията на председателя Барозу, подписването на договора ще даде възможност за по-силен акцент върху въпросите, по които гражданите изразяват загриженост, като заетостта и растежа, енергията и изменението на климата, миграцията.

Жозе Мануел Дурау Барозу коментира:" Този договор бележи вододел в историята на европейската интеграция. Договорът от Лисабон поставя гражданите в центъра на европейския проект. След шест дълги години на преговори вече можем да отхвърлим настана институционалните въпроси и да съсредоточим всичката си енергия за напредък в отделните политики в интерес на гражданите. Призовавам държавите-членки да спазят поетите ангажименти и да се стремят да ратифицират договора достатъчно бързо, за да влезе в сила на 1 януари 2009 г".

От своя страна заместник-председателят на ЕК Маргот Валстрьом, която отговаря за институционалните отношения и комуникационната стратегия обясни: „Новият договор е добър за европейските граждани. Той ще повиши ефективността и ще даде на съюза единен глас във външните отношения. Хората ще имат по-голяма дума в европейските политики чрез засилените правомощия на техните пряко избрани представители в Европейския парламент и разширената роля на националните парламенти. Новата гражданска инициатива ще даде правото милион граждани да се обръщат с искане към Комисията да представи дадено предложение. Наличието на повече демокрация е от основно значение за един съюз, основан на съгласието на гражданите, и ще спомогне за възстановяването на доверието в процеса на европейска интеграция".

Комисията представи и уебсайт за договора, който по достъпен начин представя новостите, които той въвежда в политиките, и институционалните реформи, които прави, на всички 23 официални езика на ЕС. Дадени са отговори на най-често задаваните въпроси, придружени от кратки резюмета, обясняващи по теми главните промени, които ще настъпят в резултат на договора

Договорът от Лисабон изменя настоящите договори за ЕС и ЕО, без да ги замества. Той ще даде на Съюза правната рамка и инструментите, необходими за посрещне на бъдещите предизвикателства и за отговор на исканията на гражданите.

Ползите от него ще бъдат многобройни: новият договор ще гарантира, че европейските граждани имат думата в европейските въпроси и ще подсигури представянето на техните основни права в харта. ЕС ще бъде по-добре подготвен да отговори на очакванията в областта на енергията, изменението на климата, трансграничната престъпност и имиграцията. Освен това Съюзът ще може да говори с един глас на международната сцена.

Сред основните запланувани подобрения са и следните:

по-демократичен и отговорен Съюз - и гражданите, и националните парламенти ще имат възможност да следят пряко вземането на решения след като законодателните дискусии се отворят за обществен надзор. Европейците ще получат възможността да влияят на предлаганите закони на ЕС.

- по-ефективен Съюз - чрез ефективни и рационализирани институции. Тук ще се включи и по-бързото, по-последователно вземане на решения по въпроси на реда и законността, което ще даде на ЕС по-добри възможности за борба с престъпността, тероризма и трафика на хора.

- повече права за европейците - целите и ценностите на ЕС ще бъдат определени по-ясно от досега. Хартата на основните права ще получи същия правен статут като самите договори на ЕС.

- по-изявен актьор в глобален план - ЕС ще се стреми към по-голямо сближаване на различните аспекти на своята външна политика, като дипломация, сигурност, търговия и хуманитарна помощ. ЕС ще получи и своята правосубектност, с която да увеличи преговорните си възможности.

Тези подобрения дават на Съюза капацитета да постигне промяна, да осигури за европейците повече сигурност и просперитет и да разгърне техните възможности да моделират глобализацията.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.