Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
11-01-2008

ВИРТУАЛЕН БИЗНЕС ИНКУБАТОР В ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ

В читалището на Долна Митрополия вече функционира обзаведен офис на Виртуалния бизнес инкубатор.

Проектът "Виртуален бизнес инкубатор" е част от програмата за активни услуги на пазара на труда, която работи вече трета година с подкрепата на Световната банка и Агенцията по заетостта в Министерството на труда и социалната политика.
Въвеждащата пресконференция, проведена в Плевен, бе обект на голям медиен интерес от журналистическата общност. На нея присъства и кметът на община Долна Митрополия Александър Печеняков, а местното Бюро по труда бе представено от Анелия Атанасова.

 

Този проект минава през няколко етапа, като настоящият е насочен към осъществяване на предложените от бизнеса и от общината мерки за това, как може да се стимулира местната икономическа активност. Идеята е да се проведе консултиране на безработни лица и малки и средни фирми. Консултирането се прави на място с използването на най-добрите практики, така че безработните да могат да започнат собствен бизнес и да използват ресурса, който има общината.

На пресконференцията Анелия Атанасова, началник-отдел в Бюрото по труда, цитира статистика от Долна Митрополия, според която общият брой на безработните там е 943 души, което се равнява на 10.2% - за сравнение за страната като цяло безработицата е 6.62%. В Долна Митрополия над 53 на сто от безработните са без работа от дълго време, голям е и делът на тези без образование. Половината от всички безработни в общината са с над 50-годишна възраст.

 

Кметът на община Долна Митрополия Александър Печеняков се спря на приемствеността в ангажимента на общината към бизнеса и към ориентиране на гражданите към по-голяма активност на пазара на труда. Той се ангажира общината да предостави допълнителни услуги, както и подкрепа за бизнес-инкубатора. Печеняков заяви, че след завършването на срока на проекта общината ще го продължи със собствени сили и средства, защото го оценява като перспективен.

В продължение на осем месеца ще бъдат подготвени 30 фирми от общината за развитие в условията на членство в Евросъюза. За същия период 30 безработни ще бъдат обучени да започнат свои самостоятелен бизнес или да се реализират успешно на пазара на труда. Комисия, която ще включва представители на консултанта, на общината и на Бюрото по труда, ще извърши селекцията на фирмите и на безработните лица, които ще се възползват от услугите по проекта.

Всички въпроси, както и заявки за участие, се приемат по електронната поща.

 

"В част от програмата се предвиждат курсове по предприемачество, бизнес планиране и оценка на риска, насочени както към фирмите, така и към безработните", коментира пред медиите от област Плевен директорът на Европейския институт Юлиана Николова като допълни, че привлечените преподаватели са икономисти и юристи, които имат опит в такова преподаване.

Стойността на проекта е около 40 000 лв., стана ясно още на пресконференцията.

"Важно е да се разбере, че както вече общината се ангажира с предоставянето на помещения и оборудване за центъра, е необходимо да се намерят начини за поддръжката на този център. Ако се окаже полезен за бизнеса, а ние се надяваме да е, трябва да се намерят начини този център да се издържа и да продължи да работи", коментира Николова в интервю за Агенция „Фокус". Подборът на безработни за включване в проекта, както и на фирми ще става с помощта на местното подразделение на Бюрото по труда и общинската администрация.

След пресконференцията в Плевен, по инициатива на кмета Александър Печеняков се състоя представяне на проекта пред кметовете от областта, които се събраха в община Долна Митрополия.

 

Проектът "Виртуален бизнес инкубатор" е насочен към подкрепа на развитието и използването на човешкия капитал чрез насърчаване на предприемачеството в община Долна Митрополия, област Плевен. Основната цел на проекта е да подпомогне и предостави възможност на безработни лица и новосъздадени фирми да започнат и развият собствен бизнес, като се възползват от учебните материали, информацията, консултациите и услугите, които екипът на проекта ще предостави. В рамките на проекта ще бъдат консултирани 30 безработни лица с регистрация в Бюрото по труда в Долна Митрополия и 30 предприятия, отговарящи на изискванията за подбор на бенефициенти.

ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА ПРОЕКТА ВИЖТЕ ТУК.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.