Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
05-02-2008

ГЕРГАНА ГРЪНЧАРОВА: НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРЛАМЕНТИ ТРЯБВА МНОГО АКТИВНО ДА РАБОТЯТ ЗА РАЗГЛАСЯВАНЕТО НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова коментира пред Портал ЕВРОПА, че Лисабонският договор позволява на ЕС да функционира ефективно с новите 12 държави- членки. Министър Грънчарова участва във конференцията "Договорът от Лисабон  - европейски перспективи". Подробна информация за дискусиите по време на форума може да прочетете тук в Портал ЕВРОПА.

Госпожа Грънчарова, предстои внасянето на Договора от Лисабон за ратификация в Народното събрание. Какво е най-важното, което българските граждани трябва да знаят за него?

Гергана Грънчарова: Трудно може да се обобщи в рамките на няколко изречения. Лисабонският договор е необходимата критичната маса, която ще позволи на ЕС да функционира и с държави като България, Румъния, Чехия...- 12-те новоприсъединени страни след 2004 г.

Ако има някаква резултатност в това усилие на ЕС, това е, че той видимо става по-ефективен, най-малко поради факта, че сериозен брой въпроси минават от процедура на единодушие към квалифицирано мнозинство. Това означава, че възможността големите държави, а и не само те, да налагат вето върху отделни решения, ще бъде значително ограничена.

ЕС очевидно става и по-демократичен - например европейските граждани получават възможност да сезират ЕК с предложение за законодателна инициатива. Евросъюзът става и по-прозрачен - националните парламенти, които получават нови функции, трябва много активно да работят за разгласяването на съдържанието на този договор. Той има един тип послания, когато говорим за външна политика, други за архитектурата на ЕС, и трети, щом става дума за енергетика и борба с климатичните промени. Ето защо е важно депутатите да обяснят посланията му на избирателите си.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.