Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-02-2008

ИНИЦИАТИВАТА “ГОВОРИ С ЕВРОПА” СТАРТИРА С ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР И БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН ОНЛАЙН СОНДАЖ: КОЙ ДА СТАНЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ?

Инициативата на Портал ЕВРОПА и на Центъра за модернизиране на политики има за цел повишаване познанията на гражданите за функционирането на институциите на ЕС и механизмите за гражданско участие в процеса на взимане на решения. Първата тема от проекта е "Лисабонският договор", който бе внесен за ратификация в Народното събрание на 5 февруари.

Допитване (online-анкета) с въпрос "Кой да бъде първият председател на Европейския съвет? " вече стартира на Портала. За гласуване натиснете ТУК.

Мащабната кампания "Говори с ЕВРОПА" се осъществява в рамките на проект по План Д на ЕК за демокрация, диалог и дебат. Тя е част от усилията на Европейската комисия да подобри връзките на гражданите с европейските институции, да ги запознае с новия европейски договор, чиято ратификация в ЕС вече започна. Инициативата "Говори с ЕВРОПА" включва предоставяне на специфична информация за механизмите на функциониране и институциите на ЕС с база данни от ключови документи; онлайн дебати с представители на европейските институции; създаване на дискусионен форум между гражданите и институциите, публичен дебат за участието на българските институции в работата на европейските структури, конкурси за есе и снимка.

Първата тема на месеца от кампанията е "Лисабонският договор" е онлайн допитване за номиниране на председател на ЕС на страницата на портал ЕВРОПА. Това е пост, създаден според договора, който трябва да влезе в сила от 2009 г. Председателят на ЕС ще ръководи работата на държавните и правителствени лидери на 27-те членния блок. Той ще се избира с квалифицирано мнозинство и ще има мандат от 2.5 години. Една от обсъжданите кандидатури е на бившия британски премиер Тони Блеър. Гласуването е свободно и се извършва по електронната поща.

Целите и съдържанието на инициативата "Говори с Европа" бяха представени от директора на Европейския институт Юлиана Николова и главния редактор на Портал ЕВРОПА Огнян Бояджиев. Първият секретар на посолството на Ирландия у нас Еди Браниган, единствената държава-член на ЕС, която ще проведе референдум по Договора от Лисабон, бе специален гост на събитието. В рамките на февруари Портал ЕВРОПА ще представи опита в популяризирането на договора в Унгария, която първа ратифицира договора, на Полша, Словенското председателство на Евросъюза, на Франция като бъдещ председател на ЕС през втората половина на 2008 г.

Г-жа Николова представи резултатите от анкета сред участниците в конференцията "Лисабонският договор - Европейски перспективи". В нея дипломати, евродепутати, експерти и граждани отговориха на няколко въпроси, свързани с Лисабонския договор - доколко той е познат в българското общество, кой трябва да работи за популяризиране на съдържанието му. Според получените данни 98% от гражданите не познават Договора за реформа, чиято ратификация в България вече се подготвя в парламента. 54 процента от анкетираните твърдят, че разяснителните действия на Европейската комисия, насочени към гражданите на Европейския съюз, по време на съставянето на Договора от Лисабон, не са били достатъчни. 46% от анкетираните смятат, че националните институции са призвани да разяснят клаузите на новия договор на гражданите.

Анкетата бе разпространена и сред журналистите, присъствали на пресконференцията, както и ще бъде предоставена на потребителите на Портал Европа.

Директорът на Европейски институт коментира, че е време българските граждани да се запознаят с Лисабонския договор, за да осъзнаят правата си на европейски граждани. Тя уточни, че в рамките на кампанията ще има и кръгли маси с участието на студенти, млади хора, журналисти и политици, за да се открие какво ги вълнува в новия европейски договор.

Първият секретар на посолството на Ирландия у нас Еди Браниган изясни защо страната му реши да подложи на референдум Лисабонския договор. По конституция Ирландия е задължена да подложи на всенародно гласуване всеки европейски договор.

Браниган обясни, че правителството наскоро е започнало разяснителна кампания за ползите от Лисабонския договор. По закон партиите от коалиционното управлениe нямат право да използват държавни средства за кампанията, а всяка партия прави самостоятелна кампания.

"Последните социологически проучвания показват голям брой на избиратели, които не са решили как да гласуват", обясни дипломатът. Около 30% подкрепят договора, а 10 на сто - са против. Очакваната активност на референдума е 50%.

Референдумът все още не е насрочен официално и Браниган отказа да коментира изхода от вота. "Управляващите, голяма част от опозицията и бизнесът подкрепят договора", каза пресаташето на ирландското посолство. Като противопоставящи се на Лисабонския договор той определи "различни елементи от дясно и ляво", които изтъкват като доводи безпокойството за създаването на европейска свръхдържава. На пример парламентарно представената опозиционна партия Шин Фейн се противопоставя на Лисабонския договор. Тъй като споровете по европейските договори винаги са разгорещени, ирландските политици познават добре темата, за да защитават позициите си, коментира Браниган въпрос на български журналист каква е причината за високия интерес към европейските въпроси в страната му.

Интервюта и коментари по темата с г-жа Юлиана Николова и с г-н Еди Браниган, очаквайте ексклузивно в Портал ЕВРОПА. Повече информация за инициативата "Говори с Европа" може да прочетете тук.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.