Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
29-02-2008

АУДИОЗАПИС ОТ КРЪГЛАТА МАСА ЗА ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР - "ГОВОРИ С ЕВРОПА"

Разяснителна дискусионна кръгла маса „Практически прочит на Лисабонския договор: новите перспективи пред всеки европеец” се проведе на 29.02.2008 г. в рамките на инициативата "Говори с Европа".

Портал ЕВРОПА ви представя документален запис на най-интересните части от оживената дискусия, съорганизирана от Центъра за модернизиране на политики и зам.-председателя на Комисията по конституционни въпроси в ЕП г-жа Душана Здравкова.

 


Проведената кръгла маса е част от "Говори с ЕВРОПА" и бе замислена като обобщителна проява по първата "Тема на месеца" - Лисабонският договор. На 20.02.2008 г. Европейският парламент подкрепи Договора от Лисабон, който – както се отбелязва в приетия с голямо мнозинство доклад по темата – ще защити повече правата на гражданите, ще подобри демократичния контрол в ЕС и функционирането на европейските институции. Докладът на ЕП призовава да се положат всички възможни усилия, за да се информират европейските граждани по-ясно и обективно за съдържанието на Договора. Ратификационната му процедура в българския парламент започна на 5 февруари.

 

 

Своите виждания за Договора от Лисабон, за Хартата за основните права, промените, които предстои да настъпят в ЕС и мястото на България и българските граждани в тях, представиха - наред с г-жа Здравкова - зам.-председателят на Народното събрание Филип Димитров, проф. д-р Жасмин Попова - чиято статия за ролята на националните парламенти и ЕП предизвика голям читателски интерес след публикуването й на Портал ЕВРОПА, както и проф. д-р на юридическите науки Орлин Борисов.

В дискусията се включиха студенти и магистри от СУ и НБУ от различни специалности със становища и въпроси за практическото приложение на Договора от Лисабон и Хартата за основните права, както и по отношение на общата външна политика.

 


В дискусията участваха представители на медиите - партньори на "Говори с Европа": главният редактор на електронното издание „Медиапул" г-жа Стояна Георгиева, водещият на външнополитическото предаване „Събота 150" по Програма „Хоризонт" г-н Георги Марков, програмният директор на „Джаз ФМ" радио и водещ на обзорното предаване „Преди полунощ" по радио „Зи-рок" г-н Светослав Николов, водещият на новините по Радио „Фреш" г-н Симеон Атанасов, както и водещите на следобедното предаване по "Фреш" Цвети и Елена.

Евродепутатът Душана Здравкова откри кръглата маса, като постави пред участниците предизвикателството да отговорят на актуални въпроси като казуса "Могилино" в контекста на Лисабонския договор и на Хартата за основните права. Тя представи Консолидираната версия на новия европейски договор и предостави копия на Хартата на български език на присъстващите.

 

"Демокрацията не е да се намери най-доброто решение, а е сблъсък на мнения. Не е работа на националните парламенти да разясняват Лисабонския договор на гражданите. Това е мисия на НПО, на медиите", каза Филип Димитров. Десният депутат заяви, че в европейския дебат има много емоции и се сблъскват различни мнения.

Димитров коментира възможността ЕС да постигне обща позиция за независимо Косово. "Разискването на този казус е довело до общата позиция, че са постигнали съгласие за това, едни държави да са съгласни други - не. Това е реалната възможност да не бъде допусната европейска свада, да постигнат съгласието държавите да бъдат различни. Всяка държава има право на вето, а Лисабонският договор казва, че всяка държава членка трябва да насърчава постигането на общ подход". Г-н Димитров смята, че не трябва да се забравя, че европейската сигурност е атлантическа сигурност и трябва да се поддържат добри отношения със САЩ.

Проф. д-р Жасмин Попова припомни, че Лисабонският договор е плод на тежки дебати и политически компромиси. Тя подчерта, че външната политика на ЕС ще се гради възоснова на междуправителствен компромис.

Проф. д.ю.н. Орлин Борисов припомни, че Договорът от Лисабон е всъщност 295 изменения и допълнения на Римските договори. Той подчерта, че масмедиите са тези, които трябва да направят Договора за реформа и Хартата четивни. Проф. Борисов каза, че най-важното е гражданите на ЕС да познават правата си, за да могат да изискват и тяхното изпълнение.

 

Проф. Борисов обясни, че човешките права и свободи са най-добре защитени в ЕС, но степента на упражняването им е различно в различните държави. Той подчерта, че това се отнася особено за новоприетите държави в ЕС. Според проф. Борисов ЕС трябва да развие политиките в областта на борбата с ксенофобията, и бежанците.

Проф. д-р Борисов, проф. Попова и Душана Здравкова дискутираха и неяснотата как и пред кой съд гражданите и държавите ще защитават правата си според Хартата. Те коментираха и че е не е изяснен статутът на документа спрямо Хартата на човешките права на ООН.

 


Портал ЕВРОПА ви представя аудиозапис от по-голямата част от дискусията, разделен в шест части (вижте файловете в края на документа), които съдържат:

Откъс 1:
Уводни думи по темата на конференцията: Душана Здравкова, зам.-председател на Комисията по конституционни въпроси в ЕП и зам.-председателя на НС Филип Димитров (с прогноза за сроковете, в които Лисабонският договор ще бъде ратифициран в България. Track01.mp3 (13.7 Mb)


Откъс 2:
Иво Божков - студент по публична администрация по темата за външната политика и за Косово, проф. Жасмин Попова; коментар на Филип Димитров по темата; начало на изказването на проф. Орлин Борисов. Track02.mp3 (21.3 Mb)

Откъс 3:
Проф. Орлин Борисов - продължение на неговото изказване; думата се дава на студентите. Track03.mp3 (6.28 Mb)


Откъс 4:
Изказване на Митя Атанасов, студент по Информационни технологии за "читаемостта" на Договора и Хартата за основните права; коментар на Душана Здравкова за резолюцията на ЕП от 20.02. Анонс на втората тема от конференцията - правата на гражданите. Track04.mp3 (5.73 Mb)


Откъс 5:
Коментар на главния редактор на "Медиапул" г-жа Стояна Георгиева, медиен партньор на "Говори с Европа". Реакция на Д. Здравкова и разяснения на проф. Попова. Г-жа Здравкова за Гражданската Агора и коментар на Георги Гайдаров от младата аудитория. Г-н Филип Димитров за демокрацията, гражданското общество, политиците и институциите. Стела Златкова, студент по международни отношения с въпроси и разсъждения за Хартата; проф. Орлин Борисов с разяснения за Хартата. Изказване на Георги Марков, журналист в Програма "Хоризонт". Душана Здравкова - реакция относно новите възможности, гражданите да упражняват демократичен контрол. Проф. Борисов - обобщение за Хартата. Кратки коментари на Д. Здравкова и проф. Попова. Изказване на студентката Христина Попова, студентка по международни отношения. Track05.mp3


Откъс 6:
Заключителни думи и обобщаващи послания за практическите измерения на промените, залегнали в Лисабонския договор - последователно проф. Жасмин Попова, проф. Орлин Борисов, Филип Димитров и Душана Здравкова. Track06.mp3 (9.93 Mb)

Информационно-комуникационната инициатива на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики "Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.  

 

„ГОВОРИ С ЕВРОПА” - ЛИСАБОНСКИЯТ ДОГОВОР, ТЕМА НА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2008 Г.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.