Europe.bg
  Начало - Анкети
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Анкети

  • A+
  • A-
13-03-2008

ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОРТАЛ ЕВРОПА ПОДКРЕПЯТ ТОНИ БЛЕЪР ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ

Приключи анкетата на Портал ЕВРОПА „КОЙ ДА СТАНЕ ПЪРВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ? ИЗБИРАТЕ ВИЕ!".

Първото по рода си допитване до българските граждани се проведе в рамките на „Говори с Европа".


Информационно-комуникационната инициатива на Портал ЕВРОПА и Центъра за модернизиране на политики "Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.

Проучването се проведе в два етапа, като в първия етап читателите на портала можеха сами да номинират кандидати за променения с Договора от Лисабон пост на Председател на Европейския съвет. Във втория етап на проучването нашите читатели можеха да направят своя информиран избор сред 20 имена на предложените от тях изявени български и европейски политици. Допитването до читателите продължи от 6 февруари 2008г. до 13 март 2008г. В рамките на „Тема на месец февруари - Лисабонският договор" Портал ЕВРОПА систематично запознаваше читателите си с най-важните положения от Договора, но и с най-често споменаваните кандидатури за председател на ЕС в европейското публично пространство

На първо място читателите ни поставиха бившия британски премиер Тони Блеър (22.4%). Тони Блеър за сега е и най-често спряганият кандидат за председател в европейските медии. На второ място с 20.9% от гласовете е „бащата" на провалилата се Европейска конституция Валери Жискар д'Естен. Припомняме ви, че България ратифицира конституцията при присъединяването си към ЕС. Съвсем не е изненадващо, че на трето място в класацията със съвсем малко изоставане е представителката на България в Европейската комисия - комисарят по защитата на потребителите Меглена Кунева ( 20.5%).

Прави впечатление, че на четвърто място е поставен политик, който вече е обявил подкрепата си за кандидатурата на Блеър - френският президент Никола Саркози (6.3%). Активната позиция на Саркози по европейските въпроси, както и намесата му в случая с медиците, явно са допринесли за сравнителната му популярност сред читателите ни.

Сред кандидатите, получили над 5% от гласовете са и видни политици като Хавиер Солана, Ема Бонино, Хелмут Кол и Бенита Фереро-Валднер.

Въпросът за анкетата се роди спонтанно на първата конференция, съорганизирана от ЦМП в рамките на "Говори с Европа". Съгласно Договора от Лисабон, председателят ще бъде избиран от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство за срок от две години и половина, като мандатът му може да бъде подновяван еднократно. Задачата му е да се грижи за подготовката и и последователността на работата на този орган и за намирането на консенсус. Председателят на Европейския съвет не може да съчетава тази длъжност с други национални мандати! Европейският съвет определя общите насоки на политиката на ЕС. Макар и да не получава нови правомощия по силата на Лисабонския договор, Европейският съвет става институция на ЕС. Номинираните кандидати бяха подредени по азбучен ред. Това са номинациите както на европейско ниво, така и на нашите читатели в първата част на тази анкета.



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.