Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
24-03-2008

ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР EUROPE DIRECT ОТВОРИ ВРАТИ В СОФИЯ

Европейски информационен център от мрежата Europe Direct отвори врати и в столицата. Тържественото откриване направиха на 24 март ръководителят на Представителството на ЕК в София Зинаида Златанова, кметът на София Бойко Борисов и директорът на Европейския институт (ЕИ) Юлиана Николова.

Europe Direct центърът ще се помещава в офиса на ЕИ на ул. "Г.С. Раковски" 96.  

 


Еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева отправи специално видео-послание по случай откриването на центъра. Гости на събитието бяха представители на Европейския парламент, Представителството на ЕК, Народното събрание, Столичната община, журналисти и много други.

Стартът на работата на центъра бе дадена от кмета Бойко Борисов, който символично разряза специалната празнична торта с надпис "Europe Direct София".

Всичко по-важно за откриването, аудио- и видеозапис от първия ден на софийския Europe Direct център, както и видео-посланието на еврокомисар Кунева вижте на специалния уебсайт тук  

"Центърът Europe Direct - София е част от най-голямата европейска информационна мрежа. Негова задача е да информира гражданите за правата им на европейски граждани, те да задават въпроси, за всичко, което ги интересува за ЕС", каза Зинаида Златанова. Тя очаква 11-те европейски информационни центрове в страната, които ще бъдат изградени през тази година, да взаимодействат добре, както помежду си, така и с българските институции и представителствата на европейските.

 


"Надявам се всички екипи в страната да си свършат работа по най-добрия начин, за да може гражданите да бъдат информирани за всичко, което ги интересува. Очаквам да се провеждат много дебати, да се работи много с младите хора, защото те всъщност са бъдещето на България и ЕС", обясни тя пред Портал ЕВРОПА. Според Златанова българският гражданин винаги е имал европейско самочувствие. "Всеки граждани трябва да познава правата си от гражданството в ЕС и да се възползва от тях", допълни Златанова пред Портал ЕВРОПА.

Столичният кмет Бойко Борисов подчерта на откриването, че е важно българските граждани да осъзнаят, че депутатите в ЕП трябва да работят за техните права. "България трябва да изпраща в Брюксел най-добрите си представители", каза той и пое ангажимент Столичната община да съдейства за работата на Europe Direct - София. 

 


Директорът на ЕИ Юлиана Николова благодари на партньорите в проекта и подчерта, че стремежът на центъра е да поддържа естествената връзка с представителствата на Europe Direct в останалите страни-членки, да насърчава общуването между София и другите европейски столици. Тя обясни, че работата на експертите в софийския Europe Direct център ще се улесни, предвид очаквания голям интерес от страна на гражданите и на бизнеса, ако Столична община намери възможност да предостави по-голямо помещение за Europe Direct - София.

Центърът Europe Direct - София има и филиал в Долна Митрополия и се поддържа от Европейския институт, Центъра за модернизиране на политики, Портал ЕВРОПА, Читалище "Славянска беседа", Столичната община и Община Долна Митрополия. Негов ръководител е Борислав Мавров от ЕИ.

Инфрмаоционният център работи от 09.00 часа до 18.00 часа през делничните дни. Освен по телефона на специално създадените номера 00 800 6-7-8-9-10-11 и 470 98 18, консултации се получават и чрез въпроси, зададени чрез специализираната интернет-страница: http://direct.europe.bg/ чрез услугата Web Assistance.

Мрежата Europe Direct започва да се изгражда през 2005 г. от ЕК. В България тя се реализира от 2008 г. с подкрепата на Европейската комисия. Центърът Europe Direct - София предлага специализирани информационни услуги на гражданите и на бизнеса за техните права и задължения в ЕС, възможностите да се възползват по най-добрия начин от предимствата на европейското членство.

 

 

Информационните центрове от мрежата Europe Direct са призвани да осигуряват лесен достъп до информация и съвети по политиките на ЕС, както и да стимулират местния и регионален дебат за ЕС. Чрез тези центрове се разпространява и информация на местно и регионално ниво от институциите на ЕС.

 

 
 
 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.