Europe.bg
  Начало - Парламент - Любопитно
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Любопитно

  • A+
  • A-
10-04-2008

”Слънчев импулс” се превръща в символ на Европейската Комисия

Европейският парламент представи вчера швейцарски  проект за производство на самолети които летят без гориво и се захранват от слънчевата енергия наречен "Слънчев импулс".

Европейският комисар по транспортните въпроси, г-н Жак Баро, обяви публично, че проекта е под патронажа на Европейската комисия и ще се ползва с подкрепата й. На представянето  присъстваха и г-н Бертран Пикар и г-н Андре Боршберг, съответно Президент и Изпълнителен директор на проекта. Ключови интереси в изпълнението на идеята и спонсорство има компанията “Solvay”, която е между най-големите инвеститори в България и има дълга традиция в подпомагането на проекти, опазващи околната среда. Специален гост на събитието беше българският депутат от Европейския парламент Биляна Раева, ангажирана в инициативата като председател на делегацията за Швейцария в Европейския парламент.

Идеята е за създаването на самолет, изцяло задействан от слънчева енергия, без вредни емисии. Крайната цел на проекта е тези емисии де бъдат сведени до 0% към 2050 година, което надвишава многократно обявеното от Европейския съюз желание да се намалят вредните емисии до 2020 година с 20%. Ако “Слънчев импулс” бъде успешен, то това би позволило да се направи търговска и гражданска авиация на основания от него принцип, а именно да се използва слънчевата енергия, но също така водородната мощ и биокеросин за дългите полети. Проектът е предизвикателство за индустрията да обърне повече внимание на предизвикателствата за чист транспорт, но също така е и чудесен пример за взаимно сътрудничество между Швейцария, страна извън ЕС, и Европейската комисия. За Комисията това е пример какво индустриалната и енергийна политика трябва да правят, за да насърчават енергийната ефективност и чистите транспортни средства.  За „Слънчев импулс” патронажът на Европейката комисия представлява признание за положителната му дейност в развитието на обновяемите източници на енергии.

Първият самолет-прототип на “Слънчев импулс”, наречен HB-SIA, е в процес на конструкция в град Дюселдорф. Общата дължина на крилата му ще бъде 61 метра и ще тежи около 1.5 тона. Пробните полети са програмирани за началото на 2009 година.

Основните спонсори на “Слънчев импулс” са компанията “Solvay”, Omega и Deutsche Bank. Федералното политехническо училище в Лозана е официален изследователски партньор, Altran е отговорен за инженерната част на проекта, докато групата “Dassault-Aviation” допринася с опита си в авиацията.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Директно от...
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.