Europe.bg
  Начало - Парламент - Избори 2014 - 2009: Избори
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Избори 2014 / 2009: Избори

  • A+
  • A-
16-04-2008

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗЕЛЕНИ СЕ ГОТВЯТ ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПАРЛАМЕНТ ПРЕЗ 2009

Съветът на Европейската зелена партия взе важни решения във връзка с подготовката на общата кампания  за Евроизбори – 2009 г.

От 11 до 13 април 2008 г. се проведе заседание на Европейската зелена партия/ЕЗП/. На срещата от Зелена партия, единствената партия – член на ЕЗП от България, присъстваха: Александър Каракачанов – председател на партията и Огнян Ковачев – член на ИС на Европейските млади зелени и на Глобалните млади зелени.

Осмото заседание на Съвета на ЕЗП приключи в Любляна след тридневни дебати и дискусии  на  делегатите на зелените партии от 35 страни. Основната тема, по която работиха делегатите, беше подготовката на общите избори за евродепутати през 2009 г., като приоритет на всички партии ще бъде избирането на депутати от ново присъединилите се страни в ЕС.

Филип Ламбертс, съговорител на ЕЗП, изказа мнение, че заседанието е преминало много добре и  благодари на партията - домакин на мероприятието – словенската  зелена партия, за сърдечното посрещане   и за цялата работа по организацията на това събитие. Може би най-важното постижение на този съвет беше приемането на 3 стратегически документа  за климатичните промени, развитието на икономиката и миграцията, които ще формират основата на общата платформа на европейските зелени партии за кампанията за евроизборите през 2009 г. Отчетен беше приносът на всички партии за изработването на този документ, който ще предостави предложения за политики и креативни решения за проблемите, които европейските гласоподаватели смятат за особено важни.

Според Улрике Луначек, съговорител на ЕЗП,  за европейските зелени участието в Европейския парламент е особено важно, защото дава възможност на партиите да вземат участие в решаването на такива глобални проблеми, като борбата с промените в климата и социалното равноправие. Като гаранция за успеха на европейските зелени партии ще бъде общата им работа, която да убеди възможно най-голям брой граждани на ЕС, с което ще бъде значително увеличен броят на зелените евродепутати в ЕП. Участието на европейските зелени партии в Европейския парламент им дава възможност да вземат участие и в решаване на световни проблеми, като защитата на човешките права. В специална резолюция, ЕЗП призовава да бъде освободена Ингрид Бетанкур – лидер и кандидат за президент от Колумбийската зелена партия, която е пленник на бунтовническата организация - Въоръжени революционни сили на Колумбия (ФАРК), повече от 6 години. Също така, е приета резолюция за Тибет, с която ЕЗП иска бойкотиране на откриването на Олимпийските игри в Китай от правителствата на страните - членки на ЕС, ако няма развитие по тибетския въпрос и защита правата на човека в Китай, като цяло. От МОК, европейските зелени искат да бъде осигурена свобода на словото за участниците в тази олимпиада, които да могат свободно да изразят своето мнение по спазването на човешките права в Китай и Тибет.

Основна цел на участниците в тази дискусия е увеличаване политическата роля на Зелените в Европа, чрез участието им в предстоящите избори за Европейски парламент през 2009 г., с което ще бъде гарантирана на европейските избиратели истинска демокрация.


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Мандат 2007-2009: равносметка
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.