Europe.bg
  Начало - Тема на месеца
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Тема на месеца

  • A+
  • A-
23-03-2008

УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В РАБОТАТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ: „ТЕМА НА МЕСЕЦА” ПРЕЗ МАЙ

Участието на България в работата на европейските институции е „Тема на месеца” през май 2008 година от информационно-комуникационната инициатива „Говори с Европа”.

Читателите на Портал ЕВРОПА редовно питат и коментират, всеки от свой ъгъл - дали, как и доколко страната ни, която е член на ЕС от 1 януари 2007 г., съучаства в изработването на европейските политики, или само "се подчинява на общата позиция на ЕС", ако използваме цитат от писмото на Станимира Делянова от Габрово, което получихме през януари.

Целта на нашия екип през май ще бъде да ви запознае чрез поредица от публикации с механизмите, по които страните-членки формулират своите позиции по важните за Ес въпроси, как ги защитават и съответно - спазват. И конкретно, да очертае начините, по които България участва в работата на европейските институции: във всяка от тях вече има мнозина български граждани, които работят в различни сектори, отдели и направления.

Бързаме да ви припомним, че една от най-популярните рубики на Портал ЕВРОПА - "Конкурси", отдавна информира читателите за всички възможности за кандидатстване за работа в различните европейски институции.

Ето още една тема, по която ще говорим: Годишната програма за участието на Република България в процеса на вземане на решения на Европейския съюз (2008 г.), изготвена в рамките на създадения с Постановление № 85 на Министерския съвет от 2007 г. координационен механизъм по въпросите на ЕС. Нейната водеща задача е да осигури основа за изготвяне на българските позиции при обсъждането на приоритетни за страната въпроси от дневния ред на Съюза. Ето защо програмата е съобразена със Законодателната и работна програма на Европейската комисия (ЕК) за 2008 г. и с програмата на приключващото вече Словенско председателство. Тук бихме искали да припомним, че миналата година най-четеният материал на Портал ЕВРОПА бе именно Годишната програма за 2007, поместен в рубриката „Europe.bg представя” на 16 февруари 2007 г.

Какво друго ни предстои през май? Ще обявим резултатите от конкурса ни за младежко есе "Европа е равно на...". Първите интервюта с победителите, както и дискусия на тема "Денят на Европа", ще има в предаването "Събота 150" на Програма "Хоризонт" - медиен партньор на Портал ЕВРОПА. Ще проведем също и забавна викторина - радиоигра "Познаваш ли ЕС?" с помощта на другите наши медийни партньори от Радио "Фреш". Не трябва да пропускаме да ви съобщим и за фотоконкурса, който ще обявим съвсем скоро, за да може през юли, когато Франция става ротационен председател на ЕС, да връчим подходящи награди на най-добрите майстори на фотографското изкуство...

Всичко това ще ни помогне заедно да се подготвим за голямото лятно събитие на "Говори с Европа" - нашата обучителна ролева игра за принципа на co-decision, в която млади хора ще влизат в ролята на евродепутат, еврокомисар и член на Съвета, за да намерят заедно най-правилното решение на важен европейски въпрос. Ролевата игра е планирана за края на месец юни. Възнамеряваме да я проведем във Варна.

Искате ли да посетите Европейския парламент? Искате ли да участвате в ролевата игра за co-decision във Варна заедно с екипа на Портал ЕВРОПА? Тогава следете редовно тази рубрика - "Тема на месеца" - за да научавате навреме кога и къде провеждаме нашите конкурси "Говори с Европа". Тези, които отговорят най-добре на въпросите в тях, ще получат като награда посещение на ЕП и участие в ролевата игра за млади хора във Варна. Съвет: започнете да се готвите още днес... Вижте нашия онлайн-тест "Познаваш ли ЕС?"

Какво направихме заедно с вас, читателите, досега? През април "Тема на месеца" в "Говори с Европа" беше Европейската комисия, през март Европейският парламент. Той става много по-важен орган заради нарастващите му правомощия и влияние с влизането в сила на Лисабонския договор - както имахме възможност да дискутираме през февруари, отново в "Тема на месеца".

Огнян Бояджиев,
Главен редактор.
Инициативи на Портал ЕВРОПА
Предстоящо

Мненията, вестите, анализите и коментарите


Целите на инициативата "Говори с Европа" са:

- Активните граждани да познават и разбират по-добре как работят институциите на ЕС;
- Да се повиши познаването на начините, по които гражданите могат да участват в процеса на вземане на решения;
- Гражданите да се включат в пряк диалог с представителите на европейските институции;
- По-добра комуникация между гражданите и институциите.

Формите, по които това ще се осъществява, са:

- Специализирана актуална информация;
- Разяснителни публикации с база данни от ключови документи;
- Онлайн дебати с представители на европейските институции;
- Дискусионен форум: гражданите питат, представителите на институциите отговарят;
- Конкурси за есе и снимка;
- Публичен дебат за участието на българските институции в работата на европейските структури.


През юни фокусът на „Говори с Европа” ще бъде поставен върху консултативните органи на ЕС – и в частност Европейския икономически и социален комитет във връзка с неговата 50 годишнина.

Както винаги обратната връзка е наш приоритет – не се колебайте да ни изпращате своите мнения, предложения, въпроси и коментари. Ползвайте редакционната ни електронна поща, както и формуляра за читателски коментари по-долу.

 

Инициатива на Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА."Говори с Европа" се изпълнява в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.