Europe.bg
  Начало - Парламент - Избори 2014 - 2009: Избори
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Избори 2014 / 2009: Избори

  • A+
  • A-
16-05-2008

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРИНЦИПИ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИБЕРАЛ-ДЕМОКРАТИ

Политическата философия на АЛДЕ накратко.

АЛДЕ призовава за открит и далновиден подход в политиките на ЕС. Подход, който обединява индивидуалната свобода, свободната и динамична бизнес култура, икономическата и социална солидарност, загрижеността за опазването на нашата планета, както и уважението и толерантността към културното, религиозното и лингвистичното многообразие.

Като либерали основаваме своята дейност на постигането на устойчив икономически растеж, на повече работни места и качествен труд, повече избор за потребителите и перспективи за бизнеса и предприемачеството.

Като либерали се стремим към свобода, сигурност и справедливост за всички европейски граждани и се обявяваме за защита на човешките права и срещу дискриминацията във всичките и форми с цел постигане на траен мир, справедливост и стабилитет в световен мащаб, за намаляване на бедността и за сътрудничество с международните институции. Подкрепяме реформата на европейските институции, което ще доведе до разбираема, прозрачна, отговорна Европа на всички.

Либерал-демократите заемат центъра в политическото пространство и в това си качество често балансират между десните и левите в ЕП като са изразител на разума, на принципа и целта. Ние можем да сме умерени и радикални, независими и консенсусни. Наша дългосрочна цел е да градим върху петдесетгодишната история на европейския проект; да утвърждаваме постиженията на следвоенните години като се взираме в бъдещето и адаптираме ЕС към променящата се вътрешна и международна конюнктура.

В такъв контекст европейската либерална, демократическа и реформистка група в ЕП обедини сили през юли 2004 г. с членовете на европейската демократическа партия, за да положат началото на Алианса на либералите и демократите за Европа в ЕП.

С нашата дейност в комисиите и изявите ни в пленарна зала, по време на семинари, работни срещи, посещения и индивидуални кампании се стремим да следваме набелязаните цели. Като членове на АЛДЕ се обявяваме в защита на личните данни, на човешките права при превишаване правата на правителствата; на потребителите срещу доставчиците - монополисти; на по-безопасно бъдеще за нашите деца като въздействаме за намаляване на броя на нелицензираните и непроверени химически продукти; на правата на хората с трайна нетрудоспособност или дискриминираните на религиозна, етническа или др. основа.

Непрекъснато подчертаваме и централната роля на многостранната система като ООН или СТО като форуми за решаване на конфликти.

Либерал-демократите проявиха принципност и последователност по въпросите на разширяването както когато ЕС се разширяваше с 10 страни през 2004 г., така и когато България и Румъния се присъединиха през 2007 г.

По отношение на икономическата реформа винаги сме отстоявали принципите на честност, прозрачност и стабилитет. Устойчивостта на европейската икономика и единната валута са важно условие.

Зa либерал-демократите историческото наследство е отражение на последователни битки срещу предразсъдъците - религиозни, етнически, расови, на основание пол и др.

Семейството на либерал-демократите непрекъснато се увеличава. Гласът ни се чува и влиянието се усеща. От създаването си АЛДЕ активно укрепва контактите си - в политическото семейство, в Комитета на регионите, в Съвета на Европа, сред парламентаристите в Европа. Изградихме политически контакти и със страните в Азия и Латинска Америка и Африка, Карибите и Пасифика.

Двадесети век бе век на войни и нетолерантност. Двадесет и първи век ще бъде век на либералната демокрация - на свободата, толерантността, демокрацията, реформите и човешките права. Това са слова, които променят човешкия живот. Затова принадлежим на политиката. И това ще продължи да бъде наше верую.

Този разяснителен текст е предоставен по повод премиерата в София през май на превода на български език на книгата "Силата на словото" - "The Power of Speech", чийто автор е Греъм Уотсън - лидер на Групата на АЛДЕ в ЕП. Премиерата на книгата в България се организира от члена на ЕП Мариела Баева (АЛДЕ-ДПС).  

Сборникът с речи на Уотсън, произнесени в ЕП, проследява позициите и приоритетите на либерал-демократите в Европейския парламент. Греъм Уотсън се обръща вкъм българските си читатели в специално видео обръщение. Книгата е преведена от проф. Донка Александрова, преподавател по реторика в СУ.  

Интервю с проф.Александрова може до прочетете тук.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Мандат 2007-2009: равносметка
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.