Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
21-05-2008

ПЕТЯ СТАВРЕВА: СИГНАЛИТЕ, КОИТО БЪЛГАРИЯ ПОДАВА, ЩЕ СЕ ОТРАЗЯТ НА ПОЗИЦИЯТА НИ В ЕС

Българският евродепутат Петя Ставрева (ЕНП-ЕД - БЗНС-НС/ГЕРБ), член на Комисията по земеделие в ЕП, коментира пред репортер на Портал Европа как като евродепутат реализира възможностите за национално влияние при взимането на решения в ЕП, особено по отношение на Общата селскостопянска политика.

Темата се разработва в рамките на "Тема на месеца" - "Участието на България в работата на европейските институции" и е част от инициативата "Говори с Европа".

Как оценявате влиянието на България при взимането на решения в ЕС? Как реализирате своите правомощия на евродепутат по отношение на земеделието?

Един от основните приоритети на България по отношение на Общността трябва да бъде пълната интеграция в институциите на ЕС. Вече във всички европейски институции има българи, включително и на много високи позиции. От техните решения зависи бъдещето на общността. Но на много места все още не сме достатъчно представени и смятам, че от нашата работа на евродепутати, от дейността на комисар Кунева, зависи образа, който страната ни изгражда в ЕС.

Много проблеми и притеснителни информации идват от България, които не създават добро име на страната, но нашите усилия и екипна работа работят за подобряването му - това е основната ни цел.

Общността има много общи политики, между които и селскостопанската политика - ОСП. Очакваме да получим много сериозен финансов ресурс от земеделските фондове. Ние сме част от директните плащания, от фондовете за финансиране на селските райони. Преди да станем член на ЕС, имаше настроения , че такива изостанали държави като нас ще черпят голям финансов ресурс, което ще се отрази сериозно на финансовата рамка на ЕС. Затова е много важно тези пари да се ползват по предназначение.

От 2009 г. влиза в сила Лисабонският договор. Той променя правомощията на националните парламенти и България може да загуби своето място в ЕК. Какво означава това за националното ни влияние в ЕС?

Лисабонският договор е новата конституция на ЕС. Той променя съотношението на силите между институциите. ЕП ще има много по-важна роля при законодателната инициатива, и това още повече натоварва депутатите с нови отговорности. Идвайки тук, следващите избраници за евродепутати трябва да осъзнаят своята изключително важна роля да представят страната ни, но и да устояват и позициите ни, защото това е смисълът на работата ни в европейското семейство. Но ние стъпваме на един път, а нашите колеги от 2009 г. - на друг.

Авторитетът, който гради първият български комисар - Меглена Кунева, ще даде отражение върху работата на следващите, независимо от ротационния принцип, който ще влезе в сила с новия европейски договор. Всяка страна иска да има комисар - ЕК е изпълнителната власт на ЕС, на това ниво се вземат големите решения.

Важно е да се преборим да имаме такъв комисар, но смятам, че това ЕС е една солидарна общност, и ако на първи етап нямаме представител, но по-късно ще бъде включен и български еврокомисар. Затова е много важно какви сигнали подаваме към ЕС, например трусовете, които се случват в страната покрай несправянето в престъпността и корупционните практики. Те няма как да не се отразят върху доверието на европейските партньори към нас. За съжаление в някои области то е изгубено, а това ще се отрази като цяло на позицията ни в общността.

Бележка на редакцията: Интервюто е взето на 17 април 2008 г. в ЕП в Брюксел от Мая Цанева.

 
„Говори с Европа" - инициатива по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия. „Говори с Европа" се реализира от Центъра за модернизиране на политики и Портал ЕВРОПА.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.