Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
05-06-2008

Спасовден – празник на Район „Лозенец”

Православната църква почита 40-ия ден от Христовото Възкресение като Възнесение Господне. Тогава Исус Христос се явява пред своите ученици на Елеонската планина, благославя ги и се възнася на небето при Своя Отец. С това си дело Той завършва делото на спасението. Оттам идва и празникът Спасовден, Денят на Спасителя.

В народната традиция Спасовден е празник на хлебарите и сладкарите и бележи завършването на жътвата на ечемика. В стари времена българите са извършвали приношение с хляб и жертвени животни.

В местността „Кръста” е забит стар каменен кръст. Смята се, че е издигнат от софиянци в памет на Руско-турската война (1878 г.). Решението им е да се вижда отдалеч и затова е поставен на най-високото място над града – на юг, по пътя за Драгалевци. Паметникът е открит и осветен на Спасовден. Става традиция всяка година столичани да се събират около кръста и постепенно цялата местност приема името му. Кръстът става символ, около който на Спасовден, след традиционната църковна служба, се провежда събор.

Според друго поверие през това място е минал Свети Георги и под краката на коня му бликва малко изворче. В чест на светеца софиянци се събирали на Кръста и на Гергьовден.

Днес Район „Лозенец” празнува и юбилей, тъй като преди 20 години столичната общинска администрация се разпределя в 24 района. Тържеството на 5 юни – Спасовден, отново ще събере съкварталците на „Кръста”. Свещеник от църквата „Свето Преображение Господне” ще извърши молебен, а всички гости накрая ще вкусят от традиционния курбан. Деца от читалищата „Георги С. Раковски” и „Пенчо Славейков” ще покажат уменията си в танцовото изкуство, а възрастните ще се насладят на ансамбловото изпълнение на стари градски песни. Водещ е актьорът от театрално студио „Теди”.
 
За юбилейния празник се появи и информационния бюлетин на районната администрация. Мотото „Аз обичам Лозенец” обединява надеждите на хората да живеят в приветлив и уютен квартал. Страниците са отворени за всички, които има какво да споделят както за всекидневието и бъдещите проекти, така и за богатата история на стария софийски хълм в полите на Витоша.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.