Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-06-2008

Ирландците за Лисабонския договор - 53.66% "Не!" vs. 46.34% "Да!" (към 17.30 ч.)

По данни от уебстраницата на Комисията за референдума - referendum.ie, към 16:00 часа българско време 57.58% от избирателите са гласували “против”, а 42.42% - “за”. Извадката е от досега проверените бюлетини при електорат от 3 051 278 избиратели. Към 17.30 картината беше малко по-различна (вж.заглавието). 

 


Ирландия казва "Не!" на Лисабонския договор, сочат неокончателните резултати от референдума.

Обзор на Портал ЕВРОПА.

В 37 от 43 избирателни райони доминира “не”. Едва в 6 района поддръжниците на Договора са повече от неговите противници.

Ирландският първи дипломат коментира: "Това е урок за Европа и Ирландия да заздравим връзките си с избирателите." Още коментари вижте в рубриката "Анализи".

Лагерът на гласувалите с "не" на ирландския референдум за Лисабонския договор в Дъблин води според неофициални резултати от преброяването, съобщени от представители на политическите партии, които наблюдават гласуването в избирателните урни.

“Интернешънъл Хералд трибюн” пише, че Лисабонският договор е получил подкрепа сред представителите на средната класа от Южен, Югоизточен Дъблин с разпределение “за” и “против” 60:40%, съобщава rte.ie.

По данни от 43 избирателни райони активността е към 45% или по-висока от първия референдум за Договора от Ница. Официалните резултати се обработват и ще бъдат обявени от Комисията по референдума в Дъблин. По-ясна картина на ситуацията може да се очаква след пристигането на първите официални резултати от избирателните секции към 12-13 часа по обяд местно време.

Електронното издание rte.ie допълва, че според проучването поддръжниците на новия европейски договор са били по-склонни да гласуват, а ниската избирателна активност е по-скоро лоша новина за неговите противници.

Ирландия е единствената държава-член на ЕС, в която Договорът от Лисабон се подлага на всенародно допитване.

Министърът на външните работи Майкъл Мартин заяви, че недостатъчната информираност за Лисабонския договор е основната причина за недостатъчната му подкрепа сред избирателите, предаде Ireland.com. Мартин ръководеше кампанията за подкрепа на договора. “Хората казваха, че не знаят достатъчно за Лисабонския договор”, призна той и определи това като “основателна причина”.

М.Мартин

Според министъра ирландците са останали с впечатление, че с новият европейски договор “се отнема твърде много власт”. Той поясни, че това е урок за Европа и Ирландия да заздрави връзките си с избирателите.

"Ако ирландският народ реши да отхвърли Лисабонския договор, съвсем естествено е, че няма да има Лисабонски договор" - заяви в четвъртък вечерта Франсоа Фийон, министър-председател на Франция, която поема от 1 юли ротационното председателство на ЕС.

Влиятелният вестник "Дневник" коментира, че ако окончателните данни потвърдят този резултат, това означава спиране на институционалните реформи, отново объркване на дейността на Брюксел и много голяма вероятност от натиск за разцепване на съюза на две скорости - една група държави, които искат засилена интеграция и друга, които желаят повече самостоятелност или не са способни да достигнат нивото на първите.

Хронологията

Броенето на гласовете в проведения референдум започна тази сутрин в 9 часа. Ирландските власти обявиха, че ако разликата в гласуването между "Да" и "Не" е по-малка от 10 000 гласа, ще има пълно повторно преброяване във всички избирателни райони, а крайният резултат ще бъде обявен в 21 часа местно време.

 

Сн:"Irish Times"

Междувременно ирландският вестник "Индипендънт" пише, че политици от лагера на привържениците на Лисабонския договор са изразили притеснения относно крайния резултпат, допълва изданието.

"Не"-то доминира в големите градски райони. Агенциите пишат в петък по обяд за констатирано съотношение 60 към 40 % в полза на "Не" в столицата Дъблин. Избирателната активност е била по-висока от предварително прогнозираната. Според данните в пет избирателни района в ирландската столица повечето избиратели са гласували с "не", в три района гласовете са разпределени поравно, а в един преобладават привържениците на договора. Кореспонденти на обществената телевизия съобщиха от други части на страната, че според първите неофициални резултати от преброяването преобладават гласувалите с "не".

По данни от предварителните преброявания в Югозападен Дъблин разпределението на гласовете “ против” и “за” Лисабонския договор е 60:40%. Подобна е ситуацията и в райони Север - Запад, Север-Изток и централен Дъблин, съобщи Ireland.com.

В Западен Лимерик 59% от избирателите са отхвърлили Лисабонския договор. В Корк данните сочат също превес на противниците на договора. В Килдеър също отношението на гласовете “за” и против” е следното: 43:57 процента.

Според предварителните проучвания лагерът на противниците на Лисабонския договор има силни позиции в селските райони, сред работниците. По-малка подкрепа за отхвърлянето на договора, отколкото очакваната, се регистрира сред средната класа в покрайнините на града и в провинцията.

По предварителни данни 40% от 3-те милиона избиратели са участвали в гласуването спрямо 21 часа на 12 юни. Към затварянето на избирателните урни - 22 часа 50 от ирландците са упражнили правото си на глас. По-висока активност на референдума се регистрира в градовете.

Очаква се френското и германското правителство да излязат с обща декларация по-късно днес, след като бъдат официално обявени резултатите от референдума в Ирландия. В понеделник в Люксембург ще се проведе заседание на външните министри на ЕС, където резултатите от гласуването ще бъдат основна тема на обсъждане.

Всичко за Лисабонския договор – ТУК.

ЧУЙТЕ: Практически прочит на Лисабонския договор – отзвуци от кръглата маса, организирана от Портал ЕВРОПА.

В коментар пред Портал ЕВРОПА журналистът от "Айриш Таймс" Патрик Смит каза: "Мисля, че много от европейските ни партньори ще посочат финансовите облаги за Ирландия от ЕС като причина за недоумение защо бе отхвърлен договорът. Това обаче няма общо - хората смятат, че Брюксел е твърде отдалечен от тях и твърде бюрократизиран. За мен в голяма степен това бе вот против институциите, хората искаха да бъде чут техният глас."

Какво следва?

Директорът на Европейския институт Юлиана Николова коментира пред Портал ЕВРОПА, че според нея е необходимо Франция спешно да преформулира своите приоритети като бъдещ ротационен председател на ЕС. По думите й основен акцент в дейността на Париж трябва да е излизането от новата институционална криза, в която попада ЕС след ирландския референдум. "Сега имаме по-малко време за губене, отколкото при предишната криза с Конституционния договор", каза Николова.

Според сайта на телевизия rte един от възможните сценарии след отказа на ирландците да подкрепят Лисабонския договор, е Ирландия да проведе ново всенародно гласуване по-късно тази година, след преговори на политическо ниво, така че да се запази възможността страната да го ратифицира. Така останалите 26 страни-членки на ЕС могат да продължат процеса на одобрение, като Дъблин “ги настигне”.

Според противниците на договора, неговото отхвърляне дава възможност да се предоговорят спорните клаузи на европейско ниво, така че Ирландия да постигне своето.

На европейско ниво отказът на ирландците да одобрят Договора за реформа на ЕС означава, че ЕС ще продължи да функционира по досега съществуващите договори.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу вече каза, че няма резервен план. Чехия, която застъпва като председател на ЕС от януари 2009 г., обаче подготвя план “В”.

Снимка: илюстрацията е от обществена кампания в полза на ратификацията на Лисабонския договор



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.