Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
13-06-2008

След референдума в Ирландия: ще промени ли Париж приоритетите си като предстоящ ротационен председател на ЕС?

Днес е първият за годината петък, 13-и. В Ирландия броят гласовете...

Ирландският първи дипломат: "Това е урок за Европа и Ирландия да заздравим връзките си с избирателите." Вижте отдолу и още международни коментари...

ТЕНДЕНЦИЯТА: Лагерът на противниците на Лисабонския договор има силни позиции в селските райони, сред работниците. По-малка подкрепа за отхвърлянето на договора, отколкото очакваната, се регистрира сред средната класа в покрайнините на града и в провинцията.

"Не"-то доминира в големите градски райони като Дъблин и Корк. Съотношението е 60 към 40 % в полза на "Не" в столицата Дъблин и големите градове, поясняват агенциите в петък по обяд.

“Интернешънъл Хералд трибюн” пише, че представителите от управляващата коалиция изглеждали “мрачно официални”, въпреки че основните политически сили в Ирландия, “за” и “против” новия европейски договор демонстрирали увереност в своите позиции.

Очаква се френското и германското правителство да излязат с обща декларация по-късно днес, след като бъдат официално обявени резултатите от референдума в Ирландия. В понеделник в Люксембург ще се проведе заседание на външните министри на ЕС, където резултатите от гласуването ще бъдат основна тема на обсъждане.

Ирландските власти обявиха, че ако разликата в гласуването между "Да" и "Не" е по-малка от 10 000 гласа, ще има пълно повторно преброяване във всички избирателни райони, а крайният резултат ще бъде обявен в 21 часа местно време.

  • На този линк ще могат да бъдат следени онлайн резултатите от референдума в Ирландия: http://www.referendum.ie/home/
  • Кампанията - "Вашият глас, вашето гласуване, вашият избор" - http://www.lisbontreaty2008.ie/
  • На сайта на Irish Times се предлага пълно отразяване на резултатите от референдума.
Портал ЕВРОПА припомня: 13-02-2008 - Н. ПР. ПОСЛАНИК ДЖЕФРИ КИЙТИНГ: С ПРОВЕЖДАНЕТО НА РЕФЕРЕНДУМ ИРЛАНДИЯ НЕ РЕШАВА ВМЕСТО ЕВРОПА
 
Портал ЕВРОПА потърси коментар от Патрик Смит, редактор по международните въпроси във вестник "Айриш Таймс". "Наистина сред работническата класа преобладават гласувалите с НЕ. На места съотношението е дори 3 към 1 против договора. В същото време и представителите на средната класа на повечето места са гласували с лека преднина против. Според мен това се дължи на много ефективната кампания, която бе организирана от противниците на договора. Те успяха много добре да акцентират върху основните страхове от договора - като военния неутралитет, данъчната политика. консерваторите акценитраха върху възможността да бъдат въведени абортите. 

Спадът на икономиката и скандалите с политическата корупция също се отразиха на резултата. В същото време нашите социологически проучвания показаха, че основната причина, според която хората казват, че ще гласуват НЕ, е сложният текст и неразбираемостта на договора. Мисля, че много от европейските ни партньори ще посочат финансовите облаги за Ирландия от ЕС като причина за недоумение защо бе отхвърлен договорът. Това обаче няма общо - хората смятат, че Брюксел е твърде отдалечен от тях и твърде бюрократизиран. За мен в голяма степен това бе вот против институциите, хората искаха да бъде чут техният глас."
 
Ето и мнението пред Портал ЕВРОПА на Дайти Дулън, общински съветник в Дъблин от партията "Шин Фейн", която е един от основните противници на Договора от Лисабон:


"Засега изглежда, че резултатите от референдума ще доведат до ясно мнозинство, отхвърлящо договора. Това е изключително добре, защото хората, макар и да бяха притеснявани и под натиска на институциите, дадоха своя ясен отговор против промяната на неутралитета ни, против промяната на данъците и против недемократичността. Утре сутринта, когато премиерът Брайън Коуен излети за Брюксел, той трябва да бъде с много ясен мандат за предоговаряне на положенията в Договора, за да могат европейските граждани наистина да живеят в демократична среда."
 
Още реакции - обобщение
 
Еврокомисарят по разширяването Оли Рен коментира, че „Това ще е тежък удар срещу Европейския съюз".
 
Френският държавен секретар по европейските въпроси Жан-Пиер Жуйе заяви, че ЕС трябва да се подготви за “правно споразумение” с Ирландия, за да предотврати нова институционална криза в ЕС.


Директорът на Европейския институт Юлиана Николова коментира, че едно потвърждаване на отрицателен резултат от референдума би означавало, че Европа вече е вляла в нова институционална криза – като тази, последвала преди време френското и холандското „не” на Евроконституцията. „Европа е в криза. Необходимо е бързо да бъдат променени и актуализирани приоритетите на Френското председателство на ЕС, което започва от 1 юли”, посочи Николова. Тя поясни, че това преориентиране трябва да включва като цел скоростно излизане от новата институционална криза. „От тази криза трябва да излезем по-бързо, отколкото в случая с Конституционния договор и твърде дълго продължилия т.нар. период на размисъл. Сега Европа няма толкова време за губене, колкото преди. Наложителни са бързи политически решения”, допълни директорът на Европейския институт.

Портал ЕВРОПА научи, че министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова ще изчака обявяването на окончателните резултати от референдума, преди да ги коментира. Припомняме, че Грънчарова ще ръководи българската делегация за участие в заседанието на Съвета "Общи въпроси и външни отношения"/СОВВО/ на Европейския съюз в Люксембург на 16 юни, понеделник.
 
Още реакции на евродепутатите вижте ТУК.
 
Какво следва след евентуалното "Не?" - Вижте в рубриката "Актуално".


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.