Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
13-06-2008

Реакциите от Европейския парламент - след референдума в Ирландия

Портал ЕВРОПА предлага обобщение на реакциите на ключови представители на ЕП за резултатите от референдума в Ирландия за Лисабонския договор.  
 
Председателят на групата на ЕНП-ЕД в Европейския парламент Жозеф Дол заяви, че е разочарован от отхвърлянето на Лисабонския договор от ирландските избиратели. Той поясни, че приема решението им, „ но ЕС ще трябва да се справи с последствията“. „Ирландското правителство ще трябва да обясни причините за този провал на следващото заседание на Съвета на ЕС следващата седмица“, каза той. Дол подчерта, че е важно процесът на ратификация на Договора от Лисабон в ЕС да продължи в останалите държави-членки. „Мога само да се надявам ратификацията да приключи до изборите за ЕП през юни 2009 г.“, заяви Дол. Той изрази разочарованието си, че голяма част от дебатите в Дъблин са били фокусирани върху теми, които нямат общо с Лисабонския договор.


Специално за Портал ЕВРОПА българският евродепутат Николай Младенов (ЕНП-ЕД) коментира, че бъдещето на ЕС не може да бъде заложник на една страна членка. Ако се потвърдят данните, че ирландците са гласували против Лисабонският договор, последствията трябва да бъдат за Ирландия, а не за останалите страни, които искат Европа да върви напред. Лисабонският договор е компромис в който всички страни печелят и губят по нещо. Но ако няма компромиси няма да има и Европа. "Смятам, че процесът на ратификация в останалите страни-членки трябва да продължи - 15 от 27те страни в ЕС вече са казали своето 'да'. Ако позволим и този договор да пропадне, това ще има сериозни последствия за способността на ЕС да гарантира сигурността и просперитета на огромното мнозинство европейски граждани", категоричен е десният евродепутат. По думите на Младенов пред Портал ЕВРОПА, неразбираемо е как една страна, която е спечелила най-много от членството си в ЕС гласува против Европа. Не може да си "за" Европа, когато става въпрос да получиш нещо и "против", когато трябва да го споделиш с останалите. Егоизмът в най-лошият съветник, заключава г-н Младенов.
 
Цитиран от ирландската телевизия RTE, лидерът на Групата на ПЕС в Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че е много разтревожен от информацията, пристигаща от Ирландия. Германският евродепутат коментира в Брюксел, че ако Ирландия отхвърли Лисабонския договор, това ще доведе до един от най-големите проблеми на ЕС за дълго време. "Сега зависи от ирландското правителство да обясни на Европа какви предложения може да направи", казал Шулц. 

Той смята, че другите страни-членки трябва открито да заявят дали желаят такъв съюз под такава форма, или искат друг съюз. По думите на лидера на социалистите в ЕП трябва да бъде иницииран дебат за бъдещето на Европейския съюз - дебат с тези държави, които желаят да задълбочат интеграцията. Той смята още, че може би тези държави-членки, които не желаят да развиват интеграцията, не би следвало да бъдат включвани в дебата. "В ЕС ние се нуждаем от катарзис", каза Мартин Шулц.
 
Ако прогнозните резултати за отрицателен вот в Ирландия се потвърдят, то това ще означава, че Европейският съюз влиза ако не в криза, то поне в кризисно явление, което връща нещата назад към изходната точка по отношение на ефективното функциониране на европейските институции. Това каза пред Портал ЕВРОПА Евгени Кирилов, член на ЕП (ПЕС – БСП). Надявам се, че няма пак да се повтори цикълът с периода на размисъл, през който минахме след отхвърлянето на Конституционния договор, каза Кирилов. Ясно е, че предстоящият Европейски съвет ще търси изход от ситуацията, вместо да се занимае с въпросите от своя предварителен дневен ред. Всичко това, което се случва, буди съжаление.

По думите му самата ситуация налага преосмисляне на приоритетите на предстоящото Френско председателство на ЕС. Те трябва да се префасонират така, че да бъде избегнато буксуването на институциите на ЕС. В коментар на мнението на председателя на Групата на ПЕС в ЕС Мартин Шулц, който смята, че в дебата за бъдещето на ЕС следва да бъдат изключени държавите-членки, които „не подкрепят интеграцията”, Евгени Кирилов каза, че това е един от възможните изходи от ситуацията. ЕС трябва да върви напред и противниците на Договора от Лисабон, с акта на неговото отхвърляне, всъщност затвориха вратата за евентуално излизане от Съюза на държавите-членки, които не желаят да членуват в него. Единствено Лисабонският договор, както и предшестващият го Конституционен договор, съдържаха клауза за излизане от ЕС. България няма защо да съжалява, че е ратифицирала Договора от Лисабон, дори напротив – страната ни се нарежда до множество държави-членки, които подхождат отговорно към процеса на реформи в ЕС – дори и Договорът да не влезе в сила.
 

АЛДЕ приема резултатите от референдума в Ирландия с дълбоко съжаление, се казва в декларация на либералите и демократите в ЕП. Според лидера Греъм Уотсън (АЛДЕ), ако резултатът се потвърди след приключване на преброяването, предстоящата страна-председател Франция трябва да свика извънредна среща на върха на лидерите на държавите-членки с тази като единствена точка от дневния ред. „Всичките 27 страни трябва да решат съвместно за посоката на действие за съдбата на Лисабонския договор”, смята Уотсън. Един от съавторите на Лисабонския договор, евродепутатът-либерал Андрю Дъф, призова държавните глави на държавите от ЕС да покажат силно лидерство. „Те не трябва да бавят решението за това, как ще се справим с този проблем, нито трябва да предлагат нов „период на разсъждение”. Ако трябва да се намери решение, то това трябва да се стори бързо”, каза Дъф. Още за позицията на АЛДЕ вижте тук.
 
Членът на ЕП Метин Казак (АЛДЕ-ДПС) коментира пред Портал ЕВРОПА, че очертаващите се резултати от референдума в Ирландия са много неприятни и разочароващи от гледна точка на това, че за изработването и популяризирането на Лисабонския договор бяха положени неимоверно много усилия. „Още по-разочароващо е, че този резултат идва от държава, която в такава голяма степен се възползва от членството си в ЕС – тя има най-висок процент усвояемост на еврофондовете”, допълни Казак.

Според него не е преодолян проблемът с комуникацията и очакването на гражданите на Ирландия. Според Метин Казак процесът на ратифициране на Договора от Лисабон в останалите държави-членки трябва да продължи независимо от резултата от референдума в Ирландия. Трябва да се свика Европейският съвет за специално заседание, както и да има междуправителствена конференция по темата, за да се набележат конкретни стъпки за излизане от това положение, поясни Казак. Според него, за да се преодолее блокажът и да се осигури влизането в сила на Лисабонския договор, е възможно Договорът да бъде изменен. Може да бъде променена клаузата за неговото влизане в сила, а именно, да може Договорът да влезе в сила в страните, които са го ратифицирали, въпреки че има и държави, които не са му дали зелена светлина. „По една такава възможност за внасяне на предложение за поправка или изменение в Лисабонския договор трябва да се произнесат юристите от 27-е държави-членки. Все пак това би било някаква възможност процесът да продължи”, обясни Казак. Той смята, че приоритетите на Френското председателство на ЕС трябва задължително да бъдат променени – „Франция носи голяма отговорност като една от страните, отхвърлили по-рано Европейската конституция; при това тя съвпада с началото на нейното председателство на ЕС. Париж трябва да подпомогне продължаването на европейския интеграционен процес и това е предизвикателство за президента Саркози”, заключава Метин Казак.


Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.